Ексклюзиви
субота, 15 грудня 2007 07:09

На вінниччині виявлено сховища із отрутохімікатами

Автор: фото: Олена БУЧАЦЬКА
  Мешканці села Демівка Чечельницького району Вінницької області цілодобово сторожать сховища покинутої військової частини. Встановили намет для ночівлі, привезли дров для обігріву й приготування їжі
Мешканці села Демівка Чечельницького району Вінницької області цілодобово сторожать сховища покинутої військової частини. Встановили намет для ночівлі, привезли дров для обігріву й приготування їжі

Щоночі 15–20 жителів Демівки Чечельницького району Вінниччини вартують біля сховищ покинутої ракетної частини в лісі неподалік села. 7 грудня вони зупинили машину Чечельницького лісгоспу, яка везла отрутохімікати. Висипати їх не дали.

— З машини прямо течуть ці яди, — каже житель Демівки 41-річний Павло Кифоренко. — Зверху якісь мішки, а під ними залізні іржаві бочки.

Це вже друга машина, яка привезла отрутохімікати. Першій вдалося їх вивантажити.

— Ми тут скільки стоїмо, ніхто з санстанції не прийшов і не перевірив, що в цій машині, — обурюється чоловік. — Приїхала комісія з області, сказали, сюди висипати не будуть. А те, що вже є у тих ангарах, то на протязі трьох років вивезуть.

До покинутих сховищ отрутохімікати з навколишніх сіл та областей почали звозити п"ять років тому.

— Наша адміністрація каже, там 250 тонн зберігається. Але в два тих ангари поміститься значно більше, — розповідає Павло Кифоренко. — Нам так і не показали документи, чи їх туди можна було привозити.

Діти ходили збирати на складах металобрухт. Дорослі брали звідти мішки

Затримані отрутохімікати колись належали господарству з села Червона Гребля. 2000 року підприємство збанкрутувало. Його землі віддали держлісгоспу. На утилізацію отрутохімікатів треба було 180 тис. грн. Таких грошей у районі не виявилося. Усе валялося просто неба.

— Ми попросили лісівників своїм транспортом вивезти ці хімікати у Демівку. Там їх герметично замурувати, — розповідає перший заступник голови Чечельницької райдержадміністрації 37-річний Сергій П"яніщук.

Які саме отрутохімікати звезли до покинутих складів — невідомо. Селяни кажуть, що сусідні господарства звалювали там пестициди. З Одещини туди ж везли радіоактивні лампи. Діти ходили збирати на складах металобрухт. Дорослі брали звідти мішки і користувались ними у побуті.

— Невідомі розібрали там стіну, і туди продовжували звозити всіляке сміття, — каже Сергій П"яніщук. — Жителі Демівки жалілися, що погано себе почувають через ті склади.

Райрада має визначити власника сховищ і виділити кошти на їхню консервацію. Сесія відбудеться цього місяця.

Зараз ви читаєте новину «На вінниччині виявлено сховища із отрутохімікатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути