Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2007 07:03

На могилах італійських солдатів зводять супермаркет

На початку квітня між дитячою обласною лікарнею і гуртожитком для медиків у Луганську зупинили будівництво триповерхового супермаркету "Атлант". За вказівкою управління культури й туризму облдержадміністрації тут почали пошуки останків солдатів-італійців, що воювали на боці німецької армії.

Під час Другої світової війни на цьому місці був військовий шпиталь. Поряд ховали померлих, убитих, розстріляних. Після війни тут стояли хрести й огорожки. Усього було поховано близько п"ятисот осіб.

У 1970-х роках територію забудовували. Коли рили котлован під фундамент обласної дитячої лікарні, знайшли кілька десятків кістяків. Виявилося, що то останки солдатів італійського корпусу. Місцеві археологи запросили колег з Італії. Кістки передали на перепоховання на батьківщину. Більше цю територію не досліджували.

У лютому 2007-го поряд із лікарнею фірма "Ювекс-трейд" почала зводити супермаркет. Місцеві жителі помітили, що вантажівки разом з ґрунтом вивозять людські кістки. Зокрема їх вгледів голова Луганського обласного історико-просвітницького та благодійно-правозахисного товариства "Меморіал" Юрій Єнченко. Він написав заяви до прокуратури, міськради, міськвиконкому. Попередив, що місцеві археологи підтримали його в тому, що будівництво — незаконне.

— Акт руйнації пам"ятки історії видно неозброєним оком, — каже голова правління громадської організації "Луганська археологічна спілка" Олексій Бритюк. — Єдиний вихід — на деякий час припинити будівництво. Але в структурі місцевої влади немає відповідальних служб за збереження історико-культурної спадщини, а також працівників зі спеціальною археологічною кваліфікацією.

— На цій ділянці немає ніяких поховань, — впевнена заступник міського голови Ельвіра Михайленко. — Про це чорним по білому написано у висновку відділу з питань охорони культурної спадщини. Підприємці законно отримали договір оренди, проект будівництва. Що повинна робити міська влада? Усе це тільки балачки.

Головний лікар Василь Ткаченко також підтримує бізнесменів.

— Уявіть, що ви та я — підприємці, — каже він. — Отримали дозвіл на будівництво магазину, вклали гроші, а нам кажуть: "Стоп! Тут кладовище, не можна ставити магазин". Хіба це правильно?

У міській раді є документи державного реєстру археологічних та історичних пам"яток, у яких немає згадки про кладовище. Археологи припускають, що кладовище італійських солдатів просто могло туди не потрапити.

Зараз ви читаєте новину «На могилах італійських солдатів зводять супермаркет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути