четвер, 10 травня 2007 07:02

На Донеччині знайшли радіоактивний Маленький Чорнобиль

Еколог із донецької громадської організації "Бахмат" Володимир Березін та інженер Олег Пишний 12 квітня перевіряли радіаційний фон на звалищі промислових відходів біля райцентру Костянтинівка Донецької області. У деяких місцях випромінювання сягнули 3 тисяч мікрорентгенів за годину. Норма для Донеччини — 25 мікрорентгенів.

Обласна санстанція офіційно встановила, що фон на звалищі перевищує норму в 120 разів, а подекуди — в 28 тис. разів. Навколо встановили знаки про радіоактивне забруднення, облаштували цілодобовий пост міліцейського нагляду. Це місце преса й тамтешні мешканці охрестили Маленьким Чорнобилем.

— Після буріння контрольних свердловин рівень радіоактивності зріс подекуди до 700 тисяч мікрорентгенів, — каже Володимир Березін. — Територія заражена цезієм-137. Такі ізотопи утворюються в атомних реакторах.

Звалювати промислові відходи під Костянтинівкою почали в 50-х роках. Сюди привозили рештки свинцево-цинкового, хімічного й скляного виробництва. Офіційно полігон займає 45 га. Останніми роками він розрісся й захопив 4,7 га Іллічівської сільради.

У 1999-му основне звалище приватизувала фірма "Екоресурс". Через п"ять років 4,7 га звалища, що опинилися на землі сільради, орендував засновник фірми "Рута", колишній інженер Олег Пишний. Він сподівався рекультивувати землю і заробити на виділених із неї металах. Але зауважив, що на закрите звалище продовжують їздити вантажівки зі шлаками.

Сподівався рекультивувати землю і заробити на металах

— У травні 2004-го я бачив, як розвантажується самосвал, — згадує Пишний. — Перегородив йому дорогу своєю "дев"яткою". Так він промчав, мало не збив мене.

Щоб направити відходи на переробку, Пишний хотів визначити клас їхньої небезпеки. Офіційні органи за цю роботу не бралися. Аж поки на звалищі не з"явилися громадські екологи.

На думку Березіна, полігон "фонить" давно. Бабуся-пенсіонерка, колишній начальник транспортного цеху нині закритого костянтинівського підприємства "Укрцинк", розповідала, що знала про радіацію ще при Союзі.

Припускають, про Маленький Чорнобиль знали перші особи району. Коли розгорівся скандал, заступник голови Костянтинівської райдержадміністрації Олександр Оносов назвав екологічну проблему "локальною". А мер міста Юрій Роженко віджартувався: "Від долі не втечеш...".

Походження радіоактивних матеріалів не встановлено. Можливо, це елементи з приладів вимірювання, які використовують у вугільній, металургійній, коксохімічній галузях промисловості.

— Відходи атомних станцій мають альфа-випромінювання. На звалищі зафіксовано лише гамма-випромінювання, — каже "ГПУ" заступник головлікаря обласної санстанції Лариса Гусєва.

Остаточні дані експертизи Київського інституту ядерних досліджень будуть за кілька тижнів. Радіаційне випромінювання в самій Костянтинівці, як і раніше, в нормі — 10–15 мкр/год. Благополучно пройшли перевірку на радіоактивність одинадцять легальних підприємств Костянтинівки. Зараз, зазначає Лариса Гусєва, прийшла черга розібратися з нелегальними.

Дезактивацію полігона проведуть, вивозячи заражені ділянки у контейнерах. Ймовірно, контейнери поховають у могильниках під Чорнобилем. Зніматимуть 5–20 см ґрунту. Поки ж для запобігання поширення пилу частину звалища площею 5 тис. кв. м укриють полімерною плівкою — спеціальним розчином, який застигає. На ці роботи Міністерству з надзвичайних ситуацій потрібен тиждень.

Громадська організація "Зелений рух Донбасу" вимагає перевірити на радіацію всі промислові об"єкти області.

— Злочинні групи з екологічних держструктур, правоохоронців, чиновників створюють приватні підприємства з переробки відходів, а насправді стають власниками смітників, куди безплатно зводять все що завгодно, — кажуть екологи у зверненні.

За фактом забруднення прокуратура порушила кримінальну справу. Фірму "Екоресурс" згідно із зареєстрованою адресою не знайдено.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині знайшли радіоактивний Маленький Чорнобиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути