середа, 29 серпня 2007 07:02

На Черкащині псується повалений бурею ліс

  Директор Смілянського лісового господарства Юрій Сегеда особисто просив міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича допомогти отримати безвідсотковий кредит на 400 тисяч гривень. За ці гроші мали б купити техніку для прибирання лісу. Однак допомога т
Директор Смілянського лісового господарства Юрій Сегеда особисто просив міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича допомогти отримати безвідсотковий кредит на 400 тисяч гривень. За ці гроші мали б купити техніку для прибирання лісу. Однак допомога т

Третій місяць працівники державного підприємства "Смілянське лісове господарство", що на Черкащині, розбирають повалені 26 червня буревієм дерева. Наслідки стихії майже цілодобово ліквідовують 12 одиниць техніки та 15 бригад робітників — ледь не всі працівники лісгоспу.

Щоб вивезти повалені дерева, лісникам треба ще щонайменше місяць. Зібрати їх  власними силами швидше не можуть, і ніхто з керівників району не пішов людям назустріч. Тим часом дерева гниють.

Тієї ночі буревій пошкодив багато житлових будинків та адміністративних споруд. Ліс на ділянці завширшки 300 м і завдовжки 3 км повністю виліг. Усього стихія понівечила 926 га насаджень. Буревій пройшовся Смілою та селами Мале Старосілля, Залевки, Костянтинівка, Балаклія, Плоске.

— Після стихії ми поїхали в ліс. Я був шокований. Це нагадувало місце падіння "Тунгуського метеориту", — згадує 43-річний директор Смілянського лісового господарства Юрій Сегеда.

Лісники почали вивозити повалені дерева. Та виявилося, що власними силами це зробити неможливо. Звернулися по допомогу до керівництва району.

— Мене дивує їхня позиція, — обурюється директор. — Частину району буревій стер з лиця землі, а нарада відповідальних керівників, серед яких представники Міністерства з надзвичайних ситуацій, зібралася на третій тиждень опісля. Допомоги ми так і не отримали.

Після наради оглядати Смілянський район приїхав міністр МНС Нестор Шуфрич. Юрій Сегеда особисто просив його допомогти або хоча б виділити 400 тис. грн безвідсоткового кредиту на купівлю необхідної техніки. Однак допомога не надійшла.

— Державі на нас наплювати. Нікому немає до нас діла, — зітхає керівник. — Порятунок потопаючих — справа рук самих потопаючих.

Лісники намагаються впорядкувати ліс до осінніх дощів. Самотужки вивозять дерева. Спочатку продавали їх по 300 грн за куб. м. Але з кожним днем дерево, що лежить на вогкій землі, псується. Сосни синіють, на них з"являється грибок. Тепер їх забирають по 150 грн за кубометр на технологічну сировину.

— Тільки на цій площі, — Юрій Сегеда показує ділянку в 126 га лісу, — держава втратила близько п"яти мільйонів гривень. Виручених від продажу грошей вистачить лише на те, щоб посадити молодняк.

У районному відділі МНС кажуть, що насамперед рятували людей та їхнє житло. Потім допомагали відновлювати електроопори й лагодити дроти й дороги. Порятунок лісу лишили наостанок. Тому, мовляв, до нього черга ще не дійшла.

Перший заступник голови Смілянської райдержадміністрації 44-річний Анатолій Терещенко каже, що у державному і місцевому бюджетах не передбачено коштів, щоби прибирати повалений бурею ліс. На його думку, це не біда. Лісникам, мовляв, гріх скаржитися.

— Вони мають гроші від продажу деревини, — каже Терещенко.

Лісники нагадують — у перші дні після буревію вони допомагали комунальникам прибирати дерева з доріг. Зі зваленими соснами у лісі справляються самі.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині псується повалений бурею ліс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути