Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Микола Григораш помер через неправильний діагноз

Автор: фото із домашнього архіву Григорашів
  Микола Григораш із дружиною Людмилою в селі Дар’ївка Білозерського району Херсонщини
Микола Григораш із дружиною Людмилою в селі Дар’ївка Білозерського району Херсонщини

27 СЕРПНЯ Микола Григораш, 67 років, із села Дар"ївка Білозерського району Херсонщини обідав смаженою рибою. Раптом заболів живіт. Із родичами поїхав до обласної лікарні.

— Своїми ногами дістався туди, — каже 41-річна Ірина Плужна, донька Григораша. — Повернувся в могилі.

Григораш протягом 32 років працював на комбайновому заводі в Херсоні. На пенсії сторожував у дитсадку "Вишенька" у Дар"ївці. Із дружиною жив навпроти дитячого закладу. Дорослі син і донька живуть окремо.

— У лікарні зробили УЗІ, обстежили в хірурга, уролога, ендокринолога, гастроентеролога, — каже Ірина. — Направили на операцію апендициту. О п"ятій годині почали. Зробили розріз вертикальний, скрізь шукали той апендицит. Знайшли у правому підребер"ї біля печінки. Вивезли з операційної о пів на десяту вечора. Хірург усе бігав по сходах: "Така складна операція".

Після операції чоловік скаржився на сильний біль у животі й кислий присмак у роті.

— У батька була язва, яка прорвала й отруювала організм, — продовжує донька. — Ми попереджали, що йому у 1964 році вже оперували язву. Лікарі не звертали уваги.

Увечері Миколу Григораша забрали на повторну операцію. Тривала вона до п"ятої  ранку. Лікарі збиралися на консиліум.

— Тоді я зрозуміла, що тато помре, — каже жінка. — Головний хірург області сказав, що в даному випадку має місце діагностична помилка. Виявилося, що причина смерті — наскрізна язва дванадцятипалої кишки та перитоніт.

— Хворого дивилося багато лікарів, жоден не запідозрив перфоративну виразку, — каже начмед обласної лікарні Ігор Полюх. — Поставили діагноз: гострий апендицит. Операція тривала довго, бо у хворого було нетипове розташування апендикса. Хірург не побачив ознак патологічного процесу в черевній порожнині. Знову оперувати вирішили, бо запальний процес в черевині тривав. У ході цієї операції виявили отвір на дванадцятипалій кишці. Хворого перевели в реанімацію, де очищали черевну порожнину від некротичного вмісту. Враховуючи вік пацієнта, важкість операцій, інтоксикацію, розвинулася гостра ниркова недостатність. Чоловік помер. Перфорацію розпізнали невчасно, бо зіткнулися з гострою хірургічною патологією, не типовим протіканням виразкового захворювання. Витік відбувся не в черевну порожнину, а зачеревну клітковину.

Хірург, який робив першу операцію, отримав дисциплінарне стягнення. Його відправлять на позачергові курси підвищення кваліфікації.

Ірина Плужна поскаржилася до міліції.

— Може, це стряхне лікарів і когось іншого не зведуть раніше часу в могилу, — пояснює жінка.

Зараз ви читаєте новину «Микола Григораш помер через неправильний діагноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути