Ексклюзиви
четвер, 26 червня 2008 07:08

Мешканців гуртожитку виселяють

Більше двохсот мешканців гуртожитку "Висотник" по вул. Шишкарівській, 11 у Сумах виселяють із кімнат. Кажуть, їхні квадратні метри продані.

— Раз удерлося чоловік десять, силою стали випирати з хати, — згадує 47-річний  Анатолій Пономарьов із кімнати N213. — Ніяких документів не пред"явили.

Гуртожиток "Висотник" у центрі Сум має загальну площу близько 4,8 тис. кв. м. Раніше належав міському спеціалізованому будівельно-монтажному управлінню N41, яке входило до тресту "Харківстальконструкція". У ньому жили працівники цієї організації.

У 2002 році будівельне управління збанкрутувало. Гуртожиток приватизував трест "Харківстальконструкція". Перший поверх перепродали приватній фірмі, з верхніх люди відмовилися виселятися. У будинку часто вимикали воду, газ, електрику. Із 140 родин за 6 років залишилися 104, які не хочуть виїжджати.

"Харківстальконструкція" вирішила передати чотири поверхи гуртожитку на баланс міської ради. Однак мерія могла взяти гуртожиток лише як цілісний комплекс. Відмовили, бо перший поверх належав приватникам.

У грудні торік підприємство продало частину гуртожитку 35-річному підприємцеві Михайлу В"яліну. За 2148 кв. м він заплатив 135 490 грн. Квадратний метр житла в центрі міста обійшовся в 63 грн.

— В"ялін купив півгуртожитку, — каже Тетяна Ігуменова, 42 роки. — Прописаний він у кімнаті N302. А там уже давно живе 19-річний Дмитро Самгін, студент Сумського держуніверситету. Хлопець жив із батьком, а торік батька збила машина. Ми просили прописати сироту, та нам відмовили.

Квадратний метр житла у центрі Сум обійшовся в 63 гривні

Родина Ігуменових мешкає у "Висотнику" з 1992 року. У двох кімнатах площею близько 30 кв. м живе Тетяна, її 41-річний чоловік Сергій, сини — 18-річний Дмитро і 12-річний Євген.

Сергій Ігуменов 15 років пропрацював на будівельному управлінні, нині безробітний. Родина живе на Тетянину зарплату. Жінка працює продавцем, отримує щомісяця 500 грн. Старший син навчається на контракті в Сумському національному аграрному університеті. Батьки щороку платять 4,5 тис. грн.

— Добре, хоч город маємо, овочі вирощуємо, — бідкається Тетяна. — А з м"яса тільки хвости й вуха купуємо. Якщо нас виселять — будемо жити в палатці. Квартиру купити не можемо, переїжджати нікуди.

12 червня мешканці гуртожитку пікетували міську раду. Допитувалися, чому мерія не приймає "Висотник" до комунальної власності міста. Заступник міського голови Костянтин Єфименко, 51 рік, пояснив, що для цього необхідна згода власника — підприємства "Харківстальконструкція". Пообіцяв допомогти людям.

— Акціонерне товариство "Харківстальконструкція" у 2002-му році незаконно одержало свідоцтво на право власності на "Висотник", — пояснює юрист Сергій Третяков, 37 років. — Після незаконної оборудки будівля перейшла із державної власності до рук акціонерів.

Головним винуватцем конфлікту Третяков вважає сумську міськраду, яка не приділяє проблемі належної уваги.

Останнім часом до мешканців гуртожитку приходять листи. Людям пропонують викупити свої помешкання за $350 за кв. м. Якщо відмовляться, доведеться виселятися або купувати за ринковою ціною — $20 тис. за кімнату площею 20 кв. м. Мешканці підозрюють, що В"ялін або "Харківстальконструкція" вже продали помешкання агентству нерухомості.

Зараз ви читаєте новину «Мешканців гуртожитку виселяють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути