Ексклюзиви
четвер, 03 липня 2008 07:07

Менеджери Ахметова можуть закріпитися на "Дніпроенерго"

В Україні розпочалася передвиборна гонитва — боротьба за президентське крісло. Доки триває політичне протистояння, країна отримує нові загрози: газ за ціною $400 за тис. кубометрів, територіальні претензії з боку сусідів, втрата права на проведення чемпіонату Євро-2012.

Країна переживає період диктатури чорних мантій. Політичні еліти породили явище, що руйнує державу зсередини — "судочинство по-українськи". Вибори втрачають сенс, бо ключові питання в державі вирішують судді. Будь-який райсуд може скасувати указ президента, під час розгляду господарських суперечок судді займаються законотворчістю.

Нікого не дивують рішення суду, які не опираються на правові норми. Україну відкинули до первіснообщинного ладу. Тоді, щоправда, найголовнішим у племені був найсильніший, а нині — найбагатший.

Негаразди судової системи найяскравіше демонструє справа щодо товариства "Дніпроенерго". Ця компанія — друга за обсягами виробництва теплової електроенергії України, виробляє 9% електрики країни. Підприємство має 25 енергоблоків потужністю від 150 МВт до 800 МВт. Сировиною є природний газ, вугілля та мазут. До складу компанії входять Запорізька, Криворізька та Придніпровська теплоелектростанції.

Керувати "Дніпроенерго", як і рештою об"єктів електрогенерації та електропостачання, має Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України". Однак торік улітку контроль над "Дніпроенерго" фактично перейшов від держави до "Донбаської паливно-енергетичної компанії". Її власником є "Сістем Кепітал Менеджмент" — компанія Ріната Ахметова.

Всупереч українському законодавству попередній уряд дозволив провести додаткову емісію акцій "Дніпроенерго". Це й було зроблено 27 серпня 2007 року на загальних зборах акціонерів. Таким чином у підконтрольних Рінату Ахметову підприємств збільшилася частка акцій, а держави — зменшилася. Представники "Енергетичної компанії України" проголосували за введення до Наглядової ради "Дніпроенерго" представників Донбаської паливно-енергетичної компанії. Державна компанія фактично стала підконтрольною донецькому мільярдерові.

Захищати права держави почали приватні структури. Реєстратор — "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" відмовився реєструвати додаткову емісію. У відповідь отримав тиск із боку Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, прокуратури.

Заради досягнення своєї мети менеджери донецького мільярдера перевернули все українське судочинство

Збори 27 серпня оскаржив у суді міноритарний акціонер "Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест". Справу розглядали багато судів. Зрештою, Верховний суд визнав додаткову емісію незаконною.

На той час уряд змінився. Представники НАК "ЕКУ" провели збори акціонерів "Дніпроенерго". На них скасували рішення від 27 серпня 2007 року й підтвердили, що 74,06 % акцій належить державі. Здавалося, держава перемогла. На зборах акціонерів "Дніпроенерго" звільнили все попереднє керівництво, яке було підконтрольне власникові футбольного клубу "Шахтар".

Попри рішення суду, менеджери донецького мільярдера не звільнили своїх кабінетів. Вони не захотіли втрачати контроль над "Дніпроенерго". Заради досягнення своєї мети перевернули все українське судочинство.

Рішення Верховного суду України оскаржувати не можна. Проте менеджери Ріната Ахметова разом із головою Вищого господарського суду довели протилежне. Вищий господарський суд України прийняв до розгляду скарги структур ДПЕКу — товариств "Шахта "Комсомолець Донбасу" і "Павлоградвугілля". Вони вимагали переглянути рішення  Запорізького апеляційного господарського суду, який скасував додаткову емісію, й отримали згоду.

Спочатку це мало вигляд недотепного жарту. По-перше, щодо цієї справи вже є остаточне рішення Верховного суду України. По-друге, минув термін оскарження. По-третє, позивачі не є акціонерами "Дніпроенерго". Однак судді Вищого господарського суду вирішили інакше. Колегія на чолі з Іваном Воликом прийняла скарги до розгляду. Дану колегію призначили до розгляду в останній момент.

Державу вплутали в судову тяганину. Це дозволило донецькому мільярдерові й надалі зберігати свій менеджмент і контролювати багатомільйонні фінансові течії енергетичного підприємства.

Під час процесу судді демонстрували свою упередженість. Вони відхиляли майже всі клопотання "Бізнес-Інвесту" й задовольняли будь-які вимоги позивачів. Судді не допустили до процесу представників Кабміну та НАК "Енергетична компанія України". Для служителів Феміди менеджери Ахметова були важливіші за представників державних органів.

У процесі брав участь представник Генеральної прокуратури. Він протестував проти прийняття скарг до розгляду, адже у справі є рішення найвищої судової інстанції. Його зауваження проігнорували. Рішення Вищого господарського суду було прогнозованим. 27 червня 2008 року справу направили на перегляд до суду першої інстанції.

Нині менеджери Ріната Ахметова мають час, щоб закріпити свій контроль над "Дніпроенерго". Рішення Вищого господарського суду довело, що судова система країни самознищується.

Зараз ви читаєте новину «Менеджери Ахметова можуть закріпитися на "Дніпроенерго"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути