вівторок, 30 жовтня 2007 07:06

Квартиру Пазуханичів відключили від тепла

Автор: фото: Мирослава КОЧІШ
  Марія Пазуханич із донькою Світланою у власній квартирі в Ужгороді. Жінка боїться морозів, каже, що може замерзнути
Марія Пазуханич із донькою Світланою у власній квартирі в Ужгороді. Жінка боїться морозів, каже, що може замерзнути

"Із першими морозами ми з дочкою можемо замерзнути, — скаржиться "ГПУ" 50-річна пенсіонерка Марія Пазуханич із Ужгорода. — Доведеться покидати свою квартиру.

У п"ятиповерхівці по вулиці Канальній, 33, Пазуханичі єдині не встановили автономного опалення. У вересні будинок відключили від котельні.

— Я вже нікому не вірю, — жінка запрошує до квартири. — Мені так і кажуть: "Ви Хома Невіруючий".

Марія Іванівна родом із села Липецька Поляна Хустського району, її чоловік Іван — із Ірляви під Ужгородом. Вони виховали двох дітей. Дочці Світлані 27 років, синові Сергію — 29. Чоловік працював будівельником на Львівській залізниці, жінка — в буфеті Ужгородської міської поліклініки N 2. Трикімнатну квартиру отримали 1992-го. Згодом приватизували її.

У квартирі холодно. Марія Іванівна живе з дочкою Світланою. Чоловік помер позаторік, а син із дружиною мешкають окремо.

Одинадцять років тому Марії Пазуханич зробили операцію на печінці. Їй дали третю групу інвалідності. Світлана — інвалід першої групи. У неї спадкова недуга нервової системи — хвороба Фрідрейха. Вона не ходить.

— Ось покажу фотографії, коли Свєта народилася, — Марія Іванівна починає плакати. — У сім місяців ходила. Яка дитина була — усі дивилися, як на куклу! Свєточка народилася здоровою, до 16 років не хворіла.

Написано, що такі люди живуть до 20 років, а Свєті уже 27

Пазуханичі помітили недугу в 1996-му.

— Було це на Великдень, — згадує жінка. — Я якраз лежала після операції. Прийшов чоловік із Свєткою провідати. Дочка нагнулася наді мною й затряслася. Питаю: "Що за сюрприз?" А Іван: "Щось її ноги не тримають, не хотіли тобі казати, щоб не переживала". Через місяць пішли за грибами, Свєта нагнулася і впала.

Хвороба Фрідрейха — рідкісний і невиліковний недуг. У мозку хворого змінюються нервові закінчення. Спочатку порушується координація рухів, потім — мова, деформуються м"язи, стопи.

— Свєтка єлі закінчила школу, поступила в училище, — плаче Марія Іванівна. — З неї хлопці сміялися, казали, що п"яна. Забрали її звідти, вона тоді вже не ходила. Я багато читала про синдром, вивчала. Написано, що такі люди живуть до 20 років, а Свєті уже 27. Я не могла повірити.

Щоб доглядати за дочкою-інвалідом, Марія Пазуханич покинула роботу. Водить Світлану на масаж. Щодня їздить з хворою дочкою до знахаря в село Стеблівка Тячівського району. Він обіцяє поставити Світлану на ноги. Двічі на рік дочка проходить курс лікування в центрі реабілітації "Дорога життя".

— Усі гроші йдуть на ліки та їжу, — бідкається жінка. — У мене пенсія 468 гривень, у доньки — 610. Коли чоловік був живий, купували Свєті "Цереброкурін" за дві тисячі сімсот гривень.

Цієї осені всі мешканці будинку, крім Марії Іванівни, встановили автономне опалення.

— Я теж дізнавалася про це опалення, — розповідає жінка. — Для нашої квартири треба десь вісім-дев"ять тисяч гривень. Звідки в мене такі гроші? У мене борг за комунальні послуги — три тисячі.

Коли будинок відключили від центрального опалення, Марія Іванівна поскаржилася у міськвиконком. Їй порадили знайти гроші та встановити котел.

— Наш сусід Коля Мигович робить у тепломережі, — каже Пазуханич. — Я питала його. А він: "Да, нам відрізали тепло, на те є приказ. Одну квартиру не будуть топити". Не знаю, що воно буде, як вдарять морози. Свєта каже, будемо так спати, якби зима була тепла.

В Ужгородському міськвиконкомі підтвердили, що будинок 33 по вулиці Канальній відрізали від центрального опалення.

— За два останні роки 80 відсотків мешканців встановили  автономне опалення, тому ми вирішили не подавати тепло, — говорить Марія Цебак із управління міського господарства. — Всіх попереджали, що вони повинні самостійно вирішувати це питання. У нас 25 тисяч квартир, усі вирішують це самі. Рішення про відключення опублікували у газеті "Ужгород". Пільг на встановлення автономного опалення для інвалідів немає.

Зараз ви читаєте новину «Квартиру Пазуханичів відключили від тепла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути