Ексклюзиви
четвер, 16 серпня 2007 07:00

Крадія могильних хрестів Вадима Зубка відпустили

Жителі села Самгородок Смілянського району Черкаської області обурені, що міліція відпустила на підписку про невиїзд 30-річного Вадима Зубка. Злодія люди ловили всім селом ("ГПУ", N 377).

Уночі 25 травня цього року житель села Балаклея Смілянського району Черкаської області Вадим Зубко приїхав "москвичем" до кладовища в Самгородку. З ним була його вагітна дружина Леся Лагоджинська та 35-річна черкащанка Оксана Деркач. Вони прив"язували до могильних хрестів і огорож трос і висмикували їх машиною. Так зруйнували 34 нагробки. Залізо повантажили в причеп легковика.

— На початку четвертої ранку я вийшов надвір, — згадує 40-річний житель села Михайло Наконечний. — Чую, біля цвинтаря гавкотять собаки. Якийсь лязгіт, потім ще і ще. Труба вдарилася об трубу. Усе зрозумів, подзвонив "шерифу" — Василю Голяку. Він наказав дзвонити сусідам Івану Дакаленку й Миколі Щербаку, сам набрав дільничного в Ротмистрівці.

Наконечний зі Щербаком підійшли до кладовища й залягли за мурованою стелою. Чекали підмогу. Бачили на цвинтарі постаті. На трасі показалося світло фар "ниви" із сільським головою та дільничним. Злодії кинулися до машини й почали тікати в сусіднє село Макіївку.

Усі ми надіялися, що буде суд

"Москвич" пішов по полю. Хрести з причепу випадали на ріллю. Втікачів наздогнали під Макіївкою. Привезли назад на кладовище, де вже зібралося все село. Крадіїв хотіли закопати живцем. Але їх забрала смілянська міліція. Затримані пояснили, що хотіли здати хрести на брухт. Мали отримати за це близько 1 тис. грн.

Вирвані хрести й огорожі досі лежать у сільраді як речовий доказ. На них є таблички з іменами померлих. За словами місцевого жителя 84-річного Бориса Федоренка, огорожі з могили його дружини Марії не знайшли. Борис Федоренко інвалід війни, втратив на фронті ногу.

— Нашу огорожу вкрали днем раніше. Труби дюралєві? у два ряди. Син зробив й для мого місця. Розрушили могилу. Лишилися лише понівечені стовпчики, — говорить чоловік, витираючи сльози. — Як дізнався? я й так трусюся, нервова система нікудишня, заплакав.

У червні Вадима Зубка відпустили на підписку про невиїзд. Відтоді він на допити не з"являється. Його "москвич" досі на штрафмайданчику.

14 серпня справу передано для вивчення у Черкаську обласну прокуратуру. Там кажуть, що Зубка оголошено у всеукраїнський розшук. У смілянській міліції говорять, що шукають і двох його спільниць.

Зубка торік затримали на кладовищі в Орловці Городищенського району. Селяни Самогородка кажуть, що злодій і цього разу вийде сухим. Його дід був головою сільради.

— Усі ми надіялися, що буде суд, — каже секретар Самгородоцької сільради 49-річна Галина Валявська.

Зараз ви читаєте новину «Крадія могильних хрестів Вадима Зубка відпустили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути