середа, 17 жовтня 2007 07:04

Костянтин Захарчук відсудив 400 тисяч гривень за спалену квартиру

Апеляційний суд Волинської області зобов"язав відкрите акціонерне товариство "Волиньобленерго" виплатити 37-річному Костянтинові Захарчуку близько 400 тис. грн. Енергетиків визнали винними у пожежі, що виникла в його квартирі.

Костянтин — приватний підприємець з райцентру Володимир-Волинський, торгує на ринку. Дружина Наталія виховує сина й доньку. Жила родина в 4-кімнатній квартирі в центрі міста. 5 червня 2005 року відпочивали на Шацьких озерах.

— Зранку вимкнули всі електроприлади, позачиняли вікна, — згадує Костянтин. — По обіді приїхали на озеро Пісочне, а на мобільник дзвонять: ваша хата горить.

Захарчуки повернулися. Меблі, побутова техніка й одяг згоріли вщент, стіни — до цегляної кладки.

— Спочатку пожежні казали, що загорівся наш холодильник "Мінськ-Атлант", — каже Захарчук. — Запропонували підписати папери. Я відмовився, бо почувався зле.

Наступного дня пожежні принесли протокол огляду місця пожежі. Викопали залишки підвідного кабелю від холодильника, показали оплавлені дроти. Визнали, що електроприлад загорівся від різкого перепаду напруги в мережі. Дроти та розплавлену розетку забрали як речові докази. Захарчуки попросили знайомого зняти згарище на відеокамеру. Згодом відеоматеріал подали до суду як доказ.

Родина оселилася в тещі. Гроші на життя позичили у знайомих.

— За тиждень ми прийшли до пожежних за висновком, — розповідає дружина Костянтина Наталя Захарчук, 33 роки. — Ті почали вмовляти нас зменшити суму завданих збитків до трьох тисяч гривень. Хоча згоріло на сотні. Ми вимагали порушити кримінальну справу.

У райвідділі МНС пояснили, що пожежа виникла через "коротке замикання в ланцюгу водонагрівача внаслідок невірної схеми підключення до електромережі та відсутності захисту від теплового перенавантаження". Про холодильник не згадували.

Умовляли зменшити суму збитків до трьох тисяч гривень

— Було смішно таке читати, — говорить Костянтин. — По обстановці на кухні навіть дитина побачить, що горіло від холодильника.

Захарчуки написали скаргу тодішньому міжрайонному прокурору Олексію Решетніку. Мовляв, у день пожежі у квартирі був увімкнутий лише холодильник. Зазначили, що електрифікували помешкання спеціалісти-електрики.

— У заяві я одразу зазначив — холодильник загорівся від різкого перепаду напруги, — каже господар оселі. — Тобто у пожежі винні енергетики, які надали мені неякісні послуги з електропостачання.

Прокуратура призначила експертне дослідження. Спеціалісти обласного центру пожежно-технічних досліджень визнали, що зайнялися дроти холодильника.

1 березня 2006 року Захарчуки подали на ВАТ "Волиньобленерго" до суду. Вимагали відшкодування матеріальних збитків, бо після вселення до квартири уклали договір на постачання струму й обслуговування мережі.

— Ми наполягли на проведенні нової інженерно-технічної експертизі в Харківському національно-дослідному інституті судових експертиз, — додає Костянтин. — Цей інститут робив експертизу по справі Георгія Ґонґадзе. Із Харкова надійшов висновок: "Причиною аварійного режиму в електромережі холодильника "Мінськ-Атлант" на момент пожежі було подання в систему надмірної електричної напруги. Причина пожежі — в недотриманні електропостачальною організацією вимог нормативно-правових актів".

Володимир-Волиський міський суд постановив стягнути з енергетиків матеріальну компенсацію. Протягом шести місяців юристи "Волиньобленерго" оскаржували рішення, проте Апеляційний суд залишив його без змін. Погорільці мають отримати близько 400 тис. грн. Точної суми вони не називають.

Зараз ви читаєте новину «Костянтин Захарчук відсудив 400 тисяч гривень за спалену квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути