Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2017 07:40

"Кількість терактів в Україні може збільшитися"

Автор: www.facebook.com
  Експерт із питань права Денис Монастирський: ”Окрім реформування СБУ, потрібно змінити законодавство”
Експерт із питань права Денис Монастирський: ”Окрім реформування СБУ, потрібно змінити законодавство”

Упродовж 2017 року в Україні сталася низка гучних убивств. Серед жертв — доброволець батальйону "Київ-2" 34-річна Аміна Окуєва, командир Головного управління розвідки Міноборони 38-річний Максим Шаповал, полковники Служби безпеки 39-річний Олександр Хараберюш та 41-річний Юрій Возний, доброволець Чеченського батальйону 39-річний Тимур Махаурі, колишній депутат російської Державної думи 45-річний Денис Вороненков. У більшості справ виконавці та замовники — невідомі.

— Показові вбивства — це терористичні акти. Зловмисники зухвало підривають людей у центрі столиці. При цьому розуміють, що їх можуть спіймати. Та вони мають за мету не лише ліквідацію жертви, а й вплив на інших громадян. Хочуть показати політикам і правоохоронцям, що вони — в постійній небезпеці, — каже 37-річний Денис Монастирський, експерт програми реформування правоохоронної й судової систем Українського інституту майбутнього.

Це наслідок війни з Росією?

— Так, Росія зараз експортує терор. Звідти прибувають багато підготовлених угруповань. Але серед терористів є чимало й завербованих українських громадян. Їм легше пересуватися країною. Через війну на Донбасі збільшилася кількість зброї. На чорному ринку ціни починаються від 300 доларів — це небагато.

Україна стала транзитною державою у світовому тероризмі. У нас можуть відпочивати, відновлювати сили бойовики, наприклад, ­ІДІЛу. У Харкові, Дніпрі та інших містах затримували таких осіб.

Cпецслужби могли попередити замовні вбивства?

— У жодній країні спецслужби не можуть на 100 відсотків убезпечити від терактів. А в нас тривалий час робилося все для зруйнування цих структур — розвалили систему інформаторів, розформували відділ, що відповідав за Росію. Та попри це торік СБУ попередила майже 30 терактів. Були замахи на перших осіб держави, але про них інформацію не розголошують.

Нам треба сформувати повноцінну спецслужбу, що розслідуватиме справи, як це робить СБУ, і попереджатиме загрози. Бо зусиль Головного розвідувального управління Міноборони недостатньо. Зразком може стати ізраїльський Моссад. Це політична розвідка, що надзвичайно ефективно працює в умовах багаторічної війни.

Як зупинити гучні вбивства в Україні?

— Окрім реформування СБУ, потрібно змінити законодавство. Документи про боротьбу з тероризмом підписані 2013 року. Вони не відповідають викликам і загрозам сьогодення. Також слід посилювати кібербезпеку, оскільки вербування й фінансування терористів здійснюється через електронні засоби. Реалізація цих заходів потребує часу. Марно очікувати на зміни вже завтра.

Кількість терактів в Україні може збільшитися — у зв'язку з виборами 2019 року. Тому необхідна самоорганізація населення, щоб інформувати поліцію про підозрілих осіб, ситуації тощо. Не маємо іншого виходу, ніж спільне реагування суспільства та спецслужб. Бо покладатися лише на одну частину цієї системи не можна.

Зараз ви читаєте новину «"Кількість терактів в Україні може збільшитися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути