Ексклюзиви
четвер, 05 квітня 2007 18:44

Із "чортового колеса" мало не випали дві родини з грудними дітьми

"Однією рукою я трималася за руль, іншою намагалася втримати Лілю, — згадує пригоду позаминулої неділі 25-річна жителька Калуша на Івано-Франківщині Наталія Петрів. — Спіймала доньку за шию, а вона висковзувала з рук. Кричала Зоряні: "Тримай її за ноги!". Не уявляю навіть, якби випустила. Ще кілька секунд, і ми всі впали б з тридцяти метрів: руки не витримали або корзина геть перекинулася б. Тримати дітей та держатися самим було просто нереально".

Cім"ї Романівих з села Копанка та Петрівих із Калуша відпочивали 25 березня в міському парку ім. Франка. Із собою взяли дітей. Володимир і Зоряна Романіви — 1-річну доньку Вікторію, Петріви — 4-річну Вікторію та 1-річну Лілію. Вирішили покататися на "чортовому колесі".

— Запитали в касі, чи можна з маленькими дітьми, — каже 26-річний Володимир Романів. — Нам відповіли: "Чому ні? Ваша справа".

У корзинку сіли шестеро — Романіви з донькою та Наталя Петрів із двома дітьми. Іван Петрів зустрів знайомого й залишився на землі.

— Менших взяли на коліна, а старша Вікторія сиділа сама, — веде далі Романів. — Почали підніматися, розглядали все навколо. Висота була вже поверхів п"ять, як помітили, що наша корзина нахиляється. Не розуміли, що коїться. Сидимо, дивимося. А нас піднімає все вище — корзина нахиляється дужче. Наталя як заверещить: "Ми перевертаємося!". Почали кликати "Поможіть, поможіть!". Притискали до себе дітей. Колесо почало крутитися швидше. Я притис тілом доньку до дна корзини, плечем тримаю старшу Вікторію. Ми кричали все дужче. На висоті 27 метрів корзина нахилилася горизонтально, на 90 градусів!..

Працівники атракціонів почули крик і зупинили колесо. Крики затихли, натомість люди на землі почули плач дітей.

Колесо запустили в інший бік. Щось затріщало. Корзина, в які були сім"ї Романівих і Петрівих, почала гойдатися з боку в бік, мов маятник. Діти зарепетували ще дужче. Хитатися корзина перестала, коли досягла землі. Люди виходили з "чортового колеса" бліді. Через стрес Петріви й Романіви не могли говорити. Дорослі тряслися, малі плакали. Швидко зібралися й подалися з парку.

За 10 хв. атракціон запрацював знову. Наступного дня Петріви та Романіви звернулися до місцевих журналістів. Про інцидент дізналися в міській раді, й колесо зупинили. Призначили службове розслідування.

— Днище корзини прогнулося під вагою пасажирів й зачепилося за трубу. Козину заклинило, й вона почала обертатися разом із колесом. Я думаю, вона нахилилася під кутом не більше 45 градусів, — описує пригоду 42-річний директор парку Богдан Кирилович. — Коли колесо пішло в зворотній бік, корзина відчепилася й хиталася в різні боки.

За кілька днів до пригоди атракціони обстежувала комісія Карпатського експертно-технічного центру, яка має відповідну ліцензію. Такі перевірки проводять щороку.

— Усе було гаразд, але їхнього офіційного висновку, що все добре, ми ще не отримали, — зізнається директор парку. — Працювати почали, щоб не втрачати сезон. Парк заборгував майже 13 тисяч гривень зарплати. Наші працівники з січня не отримували грошей.

Калуське колесо належить комунальному підприємству "Міський парк". Торік на День міста воно раптово почало крутитися в кілька разів швидше. Зупинили його на третьому колі.

— Колесо не може працювати під час дощу, — пояснює торішню пригоду Богдан Кирилович. — А тоді раптово почалася злива.

"Чортове колесо" наймолодший атракціон у калуському парку. Йому 15 років. Термін експлуатації колеса не зазначений в документах. Придатність до використання щороку визначає комісія.

Діти Петрівих і Романівих досі не відійшли від шоку — щоночі прокидаються й кричать. Дорослим та 4-річній дівчинці лікарі прописали заспокійливе. У Зоряни та Наталі почало пропадати в грудях молоко.

— А донька боїться висоти, — каже Наталя Петрів про Вікторію. — Коли виходить на восьмий поверх, кричить: "Мамо, це така висота, з якої ми мали впасти".

Адміністрація парку не вибачалася перед родинами. Романіви подали заяву до міського суду й вимагають у парку 5 тис. грн компенсації.

Власника московського атракціону посадили на чотири роки

За останні роки нещасні випадки на старих атракціонах трапляються щораз частіше. Так, на Великдень торік у місті Стрий на Львівщині з пересувного атракціону "американські гірки" злетіла вагонетка, в якій було двоє людей. За рік до цього в селищі Біляївка на Одещині тріснула опора каруселі "веселі ланцюжки". На великій швидкості 14 людей розкидало в різні боки — загинули сестри Оксана й Марина Скумбрій.
2004 року в московському парку "Ліанозово" на повній швидкості злетіло колесо атракціону "сюрприз". 18 осіб отримали тяжкі травми.  41-річного власника "сюрпризу" Павла Сахнова засудили до чотирьох років тюрми, бо атракціон мав бути списаний ще 2000 року.

Зараз ви читаєте новину «Із "чортового колеса" мало не випали дві родини з грудними дітьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути