Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2007 07:00

Ґвалтівник на прізвисько Ксюша вбив на болоті двох дівчат

О восьмій вечора 29 жовтня минулого року 10-річна Яна Малащицька з міста Артемівськ Донецької області вийшла до магазину "Олена", що біля її будинку. За 15 хв. мама захвилювалася й кинулася шукати доньку. "Була, скупилася й пішла", — відповіла їй знайома продавщиця.

— Я все оббігала, кричала, — згадує мама дівчинки 33-річна Катерина Малащицька. — Але Яна мов розчинилася, ніхто її не бачив. Приїхала міліція. Сказали: "Може, це перше кохання?". Але Яна ніколи без дозволу — ні на крок. Вона відмінниця, домашня дитина.

Вулиця Радянська — жвава магістраль Артемівська. Та за першим рядом будинків починається глухомань. Міліціонери оглянули закинуті будинки, з собакою пройшлися вздовж річки Бахмутка, опитали водіїв автобусів. Відправили фото до обласного управління міліції, Служби розшуку дітей, на залізничні станції. Перевірили родину Малащицьких — мама працює продавцем на ринку, тато водій, хвора бабуся прикута до ліжка. Яна в них  єдина донька.

7 листопада порушили кримінальну справу за фактом викрадення четвертокласниці. Ще через тиждень у сусідньому селищі Опитне зникла студентка Артемівського педучилища Ольга Чемшіт, 16 років. Пошук нічого не дав. 30 листопада знову інцидент — невідомий напав на двох школярок.

— Після навчання ми провідали на роботі Анину маму, – згадує 13-річна Світлана зі школи N 5. — Поверталися додому близько четвертої, вже темніло. Зайшли по нужді в кущі за будинки. Аня справилася швидше й стояла "на стрьомі". Коли бачу, якийсь тип її тягне.

Світлана вискочила й заверещала. З переляку кинулася на чоловіка. Нападник ударив 13-річну Ганну Лисенко в шию ножем і почав тікати. Світлана запам"ятала риси чоловіка й того ж дня з її слів склали фоторобот.

— Здивувала точність її опису, — каже "ГПУ" заступник начальника Артемівського міськвідділу міліції Вадим Леонтьєв. — Зріст 165 сантиметрів, вік не більше 25, худий як велосипед, чорнявий, з "покоцаним обличчям", очі глибоко посаджені. З таким портретом слідчі обходили двори. Як раптом одна бабка сказала: "В нас тут одні старі, але сусідку провідує онук". Сказала ім"я і прізвище.

Правоохоронці перевірили дані в електронній базі й знайшли фото. Запросили Світлану. Показали на вибір різні знімки.

— Так ось же він, — кивнула школярка правоохоронцям на фото 24-річного Андрія — жителя селища Луганське Артемівського району.

Наступного дня чоловіка затримали. Він запевняв, що напав на Ганну з хуліганських мотивів.

— Я ставив запитання, які стосуються Яни, — каже Леонтьєв. — Не в лоб, але так, що сторонній зрозуміє, про що я. Дивлюсь, а в нього кадик заворушився. Занервувався. Раптом: "Хочу поговорити з начальником розшуку".

Шкіряний комір куртки врятував мою дитину від смерті

Андрія відвели до кабінету начальника розшуку Ігора Єфімова. Тільки відчинили двері — чоловік з розгону у вікно. Розбив головою скло й уже летів униз головою. Не розбився лиш тому, що Єфімов встиг схопити його за ноги й змінити траєкторію польоту. За півгодини Андрій погодився показати тіло Яни Малащицької.

Від магазину "Олена" йшов близько 3 км. Спочатку по сухій стежці, потім заболоченим берегом Бахмутки. По дорозі Андрій обмовився: "Тільки там їх дві". На маленькому зарослому очеретом острівці знайшли ледве прикопане тіло Ольги Чемшіт. А під ним — Яни.

Андрій розповів, що кілька днів спостерігав, хто входить і виходить із магазину. Схопив Яну за шию так, що та не могла покликати на допомогу. Так само було й зі студенткою. Далі вів за собою у плавні. Там ґвалтував й убивав.

Андрій звільнився з тюрми 19 вересня 2006 року. Відсидів дев"ять років за зґвалтування і вбивство дитини. У колонії його "опустили" й називали Ксюшею.

Після пригоди Ганна Лисенко боїться спати сама й майже не відходить від матері.

— Тільки шкіряний комір куртки врятував мою дитину від смерті, — каже мати дівчинки Наталія Лисенко.

Подругу, яка її врятувала, перед усією школою міліціонери нагородили грамотою і премією 100 грн. Світлана просить не називати її прізвища й не фотографується.

— Чула, що в Андрія ще є брат і друзі, — пояснює. — Певно, такі ж.

Справу ґвалтівника передали до суду.

Зараз ви читаєте новину «Ґвалтівник на прізвисько Ксюша вбив на болоті двох дівчат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути