вівторок, 31 липня 2007 07:02

Георгій Лизанець відсудив в України 16 тисяч євро

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Відставник Георгій Лизанець із Мукачевого Закарпатської області. Чоловік боїться злодіїв, які можуть відібрати в нього гроші
Відставник Георгій Лизанець із Мукачевого Закарпатської області. Чоловік боїться злодіїв, які можуть відібрати в нього гроші

Пенсіонер із міста Мукачевого Закарпатської області Георгій Лизанець, 62 роки, отримав зі Страсбурга постанову Європейського суду. Україні впродовж трьох місяців треба виплатити йому 16 тис. євро. Чоловік судився з державою майже дев"ять років.

Після листа зі Страсбурга Лизанець на кілька тижнів ліг у військовий шпиталь. Каже, нерви не витримали. Нині мріє про одне — якнайшвидше отримати гроші.

Георгій Лизанець — високий кремезний чоловік. Із дружиною живе у трикімнатній квартирі неподалік від центру. Має двох дорослих синів. На початку 90-х він у званні прапорщика пішов на пенсію. Улаштувався старшим контролером Мукачівського центрального ринку.

Сусіди називають Георгія справжнім воякою — він полюбляє всіма командувати. Навіть до квартири адвоката заходить без стуку. Хоча фотографуватися відмовляється — боїться, що гроші, які він отримає, заберуть бандити. Про себе розповідає неохоче.

Пригода, що стала підставою для позову Лизанця, сталася в лютому 1997-го. У розпал робочого дня міліціонери посеред ринку скрутили чоловікові руки за спиною й одягли наручники. У відділку його звинуватили в хабарництві. Підприємець Іван Чуйков запевняв, що дав Лизанцеві $100 за виділення торгового місця. Той мав передати гроші директорові ринку. Затриманого спонукали свідчити проти директора.

— Георгія обурило те, що наручниками клацнули прямо на робочому місці, — розповідає 55-річний адвокат Лизанця Володимир Думнич.

У слідчому ізоляторі чоловік провів неповні півроку. Його звільнили, а кримінальну справу закрили за відсутністю доказів.

— У СІЗО Георгій отримав нервовий зрив. У нього проявився цукровий діабет, часто боліло серце, — каже Думнич. — Довго лікувався у шпиталі.

Лизанець подав до суду на відшкодування 80 тис. грн моральних збитків. Міськсуд зобов"язав держказначейство виплатити йому 60 тис. грн. Згодом суму зменшили до 10 тис. грн. Але грошей так і не заплатили.

П"ять років тому Лизанець звернувся до Європейського суду з Прав людини в Страсбурзі. Там прийняли документи.

— Нам дуже пощастило, — каже адвокат Думнич. — Тамтешні судді відхиляють 90 відсотків заяв.

На перекладачів та поштові відправлення Лизанець та його адвокат витратили 3 тис. євро.

Зараз ви читаєте новину «Георгій Лизанець відсудив в України 16 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути