Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2007 07:00

Геннадій Тетеря заборгував два з половиною мільйони доларів

57-річний буковинець Геннадій Тетеря дев"ять місяців перебуває у Чернівецькому слідчому ізоляторі. Він заборгував кредиторам $2,5 млн. Його сина, 39-річного Андрія Тетерю, розшукує міліція. 18 вересня суд має винести вирок Тетері-старшому.

— Я вже скільки на світі живу, а такої тварини, як Тетеря, не бачив, — каже 60-річний Леонід Лейдерман. — Він неначе гіпнозом володіє. Якщо просив грошей, не сила було йому відмовити. Казали, що він чорта в мішку купив — той йому допомагав людей обдурювати. Ми хотіли до ворожки їхати.

Геннадій Тетеря весь час жив у Чернівцях. Працював вертольотчиком у аеропорту. Потім вийшов на пенсію й заснував компанію з продажу авіаквитків "Аеросервіс". Бізнес приносив щомісяця $1–2 тис. прибутку. 60-річна дружина Тетяна Миколаївна — на пенсії. Із батьками жив неодружений син Андрій. Він допомагав у бізнесі. Донька, 32-річна Ірина Драгомарецька, нині у декретній відпустці.

2003 року Геннадій Тетеря у "Національній лотереї" виграв перший джекпот — 1 млн 600 грн.

— Геннадій протягом двох років зірвав три джекпоти, — розповідає слідчий Олег Боднарук, 32 роки. — Спочатку виграв у "Національній лотереї". Потім подався до Польщі, де у "Лото" виграв три мільйони злотих ($750 тис. — "ГПУ"). Повернувшись додому, Тетеря вгадав шість цифр у "Національній лотереї" й отримав 3 мільйони 400 тисяч гривень.

Його син виграв у лотерею "Лото-Забава" автомобіль "Таврія".

— Необхідно враховувати номери попереднього тиражу — вони дуже часто повторюються в наступному. Потім потрібно добавляти до них ключові цифри, — розповідав слідчому Геннадій Юхимович. — Ключовими я називаю ті, які дуже давно не вигравали. Я граю з сином. Як правило, мені щастить у непарні дні місяця — 3, 5, 7, 17 і 31 числа.

2003-го Геннадій Тетеря починає позичати гроші. Нині відомо про 27 кредиторів. Та багато людей не заявляли в міліцію.

— Він винен гроші професорам, доцентам, СБУшникам, міліціонерам, — продовжує Леонід Лейдерман. Йому Тетеря заборгував $80 тис.

— Я знаю Геннадія з дитинства, ходив із його дружиною в одну школу, — каже Леонід. — Він прийшов до мене й попросив десять тисяч доларів. Сказав, що хоче викупити офіс, який орендує під "Аеросервіс". Я аж тепер дізнався, що він не міг цього зробити, бо приміщення належить Медичній академії, а це — державна установа.

Леонід Михайлович тяжко зітхає:

— Другий та третій рази Тетеря знову позичав по десять тисяч доларів, четвертий і п"ятий — по 25 тисяч. Другий раз він казав, що терміново треба викупити приміщення якогось складу. В той час він заклав гроші у незавершене будівництво на вулиці Червоноармійській, де найвищі ціни на житло. Одну двокімнатну квартиру придбав для себе, дві трикімнатні — для сина й доньки, купив "Фольксваген-Пасат". Він часто повторював, що забезпечив своїм дітям щасливе майбутнє.

Мені щастить у непарні дні місяця — 3, 5, 7, 17 і 31 числа

Леонід Михайлович показує список кредиторів, яким заборгував гроші Тетеря.

58-річна Віра Акімова дала йому $50 тис. Гроші по $10 тис. позичала у п"яти знайомих. Тепер, аби повернути їм позику, продала особняк сина, взяла позику в банку під заставу власної квартири. Її чоловік Леонід — колишній однокласник Геннадія.

Тамарі Камінській, 57 років, Тетеря винен $38 тис. У ще однієї жінки, Марії, взяв на реалізацію лотерейні квитки на суму $40 тис. Обіцяв продати їх, а гроші повернути. Однак усі білети заповнив сам, та нічого не виграв.

— Люди вірили Тетері, бо знали про ті джекпоти. Він завжди носив у кишені свою ощадну книжку, яку усім показував, — каже Леонід Лейдерман. — Я часто зустрічав його у супермаркеті. У візку в Тетері в першому ряду завжди стояли коньяки по 600 гривень, у другому — горілка по 130 гривень, а у третьому — шампанське. Замовляв чорну ікру по 170 доларів за баночку. У газетах постійно з"являлася реклама "Аеросервісу".

Різним людям Геннадій Тетеря розповідав різні історії, обіцяв безкоштовні путівки та великі премії.

— У мене мама похована за кордоном, Тетеря це знав і обіцяв безкоштовні поїздки на могилку, — зітхає Лейдерман. — А тоді ще час такий був — помаранчева революція. Говорили, що банківська система розлетиться. Тому я поїхав у Київ, зняв гроші з банку "Надра" і прямо з поїзда віддав їх у його нечисті руки. А він казав: "Льонічка, я тільки в тебе позичаю, бо в інших гроші наркотою пахнуть, а твої — чесно зароблені". А я ж за кордоном горбатився. Він позичав гроші у двох категорій людей: у тих, хто продав квартиру і хто приїхав із-за кордону,— веде далі чоловік.

Торік і позаторік кредитори почали вимагати позичені кошти. Тетеря обіцяв повернути, та не віддавав. А 4 березня 2006 року в парку імені Шевченка облив себе ацетоном і підпалив. До нього підбігли дві жінки, які загасили вогонь. Тетерю поклали у реанімацію обласної клінічної лікарні.

У візку в Тетері в першому ряду завжди стояли коньяки по 600 гривень

— Він не хотів подохнути, тому й пішов у місце, де багато людей. Та й обливався не бензином, а ацетоном, — обурюється Леонід Михайлович.— Жінка його все під вікнами лікарні ходила й голосила: "За що я його поховаю? За що костюм на похорон куплю? Ми ж збанкрутували."

Кредитори почали звертатися до Тетяни Тетері. Вона казала: в нас нічого немає, забирайте наші речі.

— Тепер там у квартирі пусто: позабирали ложки, виделки. У кутку стоять рюкзаки з особистими речами, на книжках — телевізор, — каже Олег Боднарук. — Забрали б і квартиру, але там прописана неповнолітня онучка Тетері. Грошей на рахунку в банках немає — він усе програв на лотереях. Був у них ще магазин комп"ютерної техніки, але Тетеря уклав іпотечний договір з банком "Аваль", тому банк наклав арешт на магазин.

Після лікарні Геннадій Юхимович десять днів провів у Чернівецькому обласному наркологічному диспансері, згодом ліг до психіатричної лікарні.

— Він так від кредиторів ховався, — припускає Лейдерман.

Згодом Тетеря певний час жив у своєї 67-річної сестри Галини Корняк. Звідти його помістили у слідчий ізолятор. Там Геннадія Юхимовича визнали психічно здоровим.

У борг Геннадій Тетеря жив і до того, як виграв перший джек-пот у "Національній лотереї". Чоловік розповів слідчим, що весь 1 млн 400 тис. грн він тоді роздав кредиторам. Куди Тетеря витратив гроші, виграні у лотерею у Польщі та останній джек-пот (3 млн. 400 тис. Грн), так і не зрозуміло.

— Я люблю красиво жити і жив красиво, — пояснив чоловік. — Купував дорогий коньяк і все що душа бажала.

На рахунку Тетері в "Ощадбанку", куди надходили лотерейні гроші, зараз немає ні гривні.

Однак, коли у батька почалися проблеми, Андрій зник з Чернівців. Міліціонери припускають, що певна сума грошей може бути у Тетері-молодшого, та не знають, де його шукати.

— Андрій завжди мріяв про готель на Домініканах (острів у Карибському морі. — "ГПУ"), — розповідає 38-річна Анжела Кіларо. Вона шість років зустрічалася з Тетерею-молодшим.

Біля будинку, де живуть Тетері, зустрічаємо 53-річного Олексія Каліганова. Йому Геннадій Юхимович заборгував $82 тис. Чоловіки разом працювали в аеропорту "Чернівці". Потім Олексій поїхав на заробітки до США.

— Я вже ні на що не надіюся, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Геннадій Тетеря заборгував два з половиною мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути