вівторок, 18 грудня 2012 06:45

Фуру з ікрою рік не можуть розмитнити

Фура з лососевою ікрою виробництва російської компанії "Орландо" вже рік стоїть на івано-франківській митниці. Вона прибула на замовлення компанії "Камчадал-Плюс". Офіційна причина: невідповідність ГОСТу 1972 року через наявність консерванту бензоата натрію. Те, що ікра виготовлена за ГОСТом 2004 року, який дозволяє бензоат (Е211) та за який на Раді СНД зі стандартизації голосувала Україна, — нікого не хвилює.

— Насправді невідповідність ГОСТу — лише зачіпка. Коли ікру привезли в Україну, ми пройшли ветеринарний і санітарно-епідеміологічний контроль. Але СБУ раптом ініціювала повторний огляд. Ми вважаємо, що це було замовлення наших конкурентів, — каже засновник "Орландо", власник торгових марок "ГубернаторЪ Камчатки" і "IKRA.UA" Костянтин Коміссаров. Він повідомляє, що протокол виявлення порушення санітарний лікар на кордоні не складав, і картка відмови в декларації вантажу оформлена не була.

Юрист компанії "Камчадал-Плюс" Сергій Момот розповідає, що в Україні закон установлює порядок нагляду і контролю за продуктами. Згідно із законодавством, тільки головний санітарний інспектор визначає, чи потрібно проводити розширений санітарний контроль певного імпортного товару, чи достатньо обмежитися стандартним контролем. Ікра виробництва "Орландо" пройшла стандартний контроль і не мала бути перевірена вдруге. Адже ніякого припису санітарного інспектора на повторний аналіз не було.

— Продукт для аналізу відібрали працівники СБУ і митниці, без участі санітарної служби. Це було незаконно, бо всі види контролю всіх служб при ввезенні товару ми пройшли, — говорить юрист.

Експертиза засвідчила, що продукція не відповідає ГОСТу 72 року.

— Червону ікру обов'язково мають випускати з додаванням консервантів, інакше її неможливо буде зберігати. Традиційно використовують суміш двох консервантів — це сорбінова кислота з уротропіном або сорбінова кислота з бензоатом натрію, — пояснює керівник експертно-аналітичного відділу центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" Ніна Кільдій.  За її словами, ГОСТ 1972 року передбачає лише один варіант — використання уротропіну. ГОСТ 2004 року, за який Україна голосувала, але не запровадила в себе, допускає як варіант використання сорбінової кислоти та бензоату натрію (Е211). Утім, всі ці консерванти в Україні дозволені. Вони зазначені в переліку харчових добавок Міністерства охорони здоров'я, які офіційно можна використовувати у харчових продуктах на території країни. Також українські норми збігаються із європейськими. Експерти не заперечують, щоб у червоній ікрі був дозволений в Україні бензоат. Тестування продукту торік показали, що "ГубернаторЪ Камчатки" був серед відмінників. Це гідний якісний продукт. Ніяких зауважень щодо консервантів або мікробіології до виробників немає.

— Ми просимо Генеральну прокуратуру оцінити дії санітарної служби, митниці та СБУ в Івано-Франківській області, — говорить Коміссаров. — Наша фура із простроченим товаром рік простоює на митному терміналі. А на це немає навіть офіційної заборони СЕС. Щоб утилізувати ікру, потрібне погодження трьох служб — ветеринарії, СЕС та екологів. На підставі чого вони нам дадуть погодження, якщо немає жодного офіційного припису про те, що ікра отруйна? Ми заплатили за партію і тепер не можемо повернути назад ні її, ні наші гроші. Дозволу на утилізацію нам також не дають, — підсумовує й наголошує, що компанію загнали у патову ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Фуру з ікрою рік не можуть розмитнити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути