Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2019 07:20

"Фермери обливають поля бензином і підпалюють"

Автор: ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДСНС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
  Столичний рятувальник тримає їжака, якого витягнули з палаючої трави в селі Білогородка Києво-Святошинського району
Столичний рятувальник тримає їжака, якого витягнули з палаючої трави в селі Білогородка Києво-Святошинського району

Понад 13 тис. пожеж сухої трави, очерету та стерні гасили рятувальники з початку року. Це в 11 разів більше, ніж торік за аналогічний період. Найбільше — у Київській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Одеській областях. 6 разів горіли радіоактивні землі Чорнобильської зони.

— Для старшого покоління спалювання сухої трави — звичка, яку важко побороти. Грішать цим і фермери, які обливають поля бензином і підпалюють, — каже 58-річний Олег Деркач із Національного екологічного центру.

Яка шкода від спалювання стерні, трави та очерету?

— У повітря потрапляють шкідливі сполуки, що провокують рак та алергію в людей. Верхній шар ґрунту від високих температур псується. Стає менш родючим. Вигорають коріння й насіння рослин, на місці пожежі розростаються бур'яни. Вогонь знищує молоді дерева. Гинуть тварини й комахи, які мають нори в землі. Для них суха трава — це прихисток і їжа. Будь-який підпал може перерости у пожежу, що здатна зруйнувати цілі екосистеми.

Чи є альтернатива знищення сухої рослинності?

— На стерні можна проводити глибоку оранку, очерет зрізати і використовувати у промисловості. Суху траву взагалі чіпати не варто. Вона не заважає молодій рослинності. А перегниває і стає гарним добривом, допомагає утворенню родючого шару ґрунту.

Які методи боротьби з самовільними підпалами?

— Законом передбачений штраф від 170 до 1500 гривень. Коли є матеріальні збитки чи загиблі, можуть ув'язнити на 10 років. Але притягнути винного до відповідальності важко, бо нереально довести провину. У судах справи розглядають роками.

Можемо це змінити?

— Потрібна широка інформаційна компанія, щоб люди почали відчувати відповідальність. Державні органи мають за цим пильніше стежити. Варто запровадити посаду екологічного шерифа, який контролюватиме ситуацію на місцях.

Як прибирають суху рослинність у Європі?

— У розвинених країнах також є проблеми із стихійними пожежами. Хоча в них краще працюють природоохоронні органи, екологічні шерифи та саме громадянське суспільство. Мають сучаснішу техніку для швидкого виявлення та гасіння вогню.

17 людей загинули під час спалювання сухої трави та очерету з початку року, за даними Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій . У Черкаській області — троє, Одеській, Сумській, Чернігівській, Житомирській — по двоє, Дніпропетровській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Полтавській та Чернівецькій — по одній жертві.

Григорій Осипенко спалив три сусідські хати

45-річний Григорій Осипенко із села Пльохів Чернігівського району підпалив у дворі сухе гілля і траву вдень 7 квітня. Вогонь перекинувся на вербу. Іскри перелетіли на сусідські хати. Троє осель згоріли.

— Окрім трьох хат ущент вигоріли два хліви, — каже 44-річний Олександр Сидоренко з обласної поліції. — В одному знищеному будинку мешкав пенсіонер, другий — це дача, а третій — стояв пусткою.

— У Славутичі знімаю квартиру, а в Пльохові мав дачу. Якраз прийшов з нічної зміни і мені сусід із села дзвонить. Каже, не хочу тебе засмучувати, але погана новина — згоріла хата. Спершу не повірив, — розповідає Олексій Титаренко. — Судитися ні з ким не буду. Знаю, що чоловік, який це накоїв, працює на пилорамі. Добре, аби купив нам матеріали. Відбудуємо все самі.

Зараз ви читаєте новину «"Фермери обливають поля бензином і підпалюють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути