середа, 11 липня 2007 07:04

Двісті бджолосімей здохло у Малій Рублівці

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Пасічник із села Мала Рублівка Котелевського району Полтавської області Дмитро Лоза (ліворуч) розповідає голові обласної організації ”Бджола і людина” Юрієві Сенчуку про потруєних фермерами бджіл. На рамці кволо повзають кілька десятків комах
Пасічник із села Мала Рублівка Котелевського району Полтавської області Дмитро Лоза (ліворуч) розповідає голові обласної організації ”Бджола і людина” Юрієві Сенчуку про потруєних фермерами бджіл. На рамці кволо повзають кілька десятків комах

"Цього року вже меду не буде, — бідкається 36-річний пасічник Дмитро Лоза із села Мала Рублівка Котелевського району на Полтавщині. — Щоб відновилися сім"ї, потрібен щонайменше рік".

5 червня фермери підприємства "Агромакс" потруїли шкідників на полі гірчиці за 2 км від села. Сімох місцевих пасічників не попередили, тому вони бджіл не закрили. Наступного дня здохло 200 бджолосімей.

Пасічники поскаржилися сільському голові. Той сказав, що за дослідження і експертизу треба платити. Четверо махнули рукою, а Дмитро Лоза, Микола Юрченко та Володимир Рябовол узяли проби комах із кожної пасіки, потруєну гірчицю і відвезли на дослідження в лабораторію Харківського інституту експериментальної і клінічної ветмедицини. За дослідження на отруту й експертизу заплатили майже 500 грн. Науковці встановили, що бджоли загинули від отрути "карате". Таку ж помітили на квітках гірчиці. Троє бджолярів віднесли заяви на орендаря до міліції.

— Пропали мільйони комах, — каже Лоза. — Уся льотна бджола висипалася.

Будинок лісника і пасічника Лози стоїть у центрі села. Зліва від двору на стовпі звили гніздо лелеки. Навколо хати — кілька вуликів. Усе, що залишилося, Дмитро Дмитрович вивіз у поле на соняшник. Так намагається врятувати бджіл.

Заходимо у двір разом з головою обласної організації "Бджола і людина" Юрієм Сенчуком. Він розгортає траву біля вуликів. Скрізь видно рештки комах. Лоза відкриває кришку одного з вуликів, дістає рамку. На ній кволо повзають кілька десятків бджіл. Чоловік тримає пасіку 15 років. Торік викачав 4 т меду, вторгував 48 тис. грн.

Тримаю пасіку 35 років, а така потрава вперше сталася

До розмови приєднується 65-річний Іван Голуб. Він має понад 60 бджолосімей, розводить їх 35 років.

— Год пропав та й усе, — махає рукою Голуб. — Оце мед качали б уже давно. Скільки пасіку тримаю, така потрава вперше сталася.

Бджолярі говорять, що пропонували орендареві заплатити їм по 300 грн за кожну сім"ю. Той відмовив.

— Він із Полтави, — кажуть про фермера. — Неподалік на пайових землях звів завод із переробки нафтопродуктів. Як вітер у нашу сторону — дихати нічим.

Малорублівський сільський голова Володимир Шостак пояснює, що 159 га поля з гірчицею орендує фермерське господарство "Агромакс". Очолює його 29-річний Максим Свиридович. Він каже, що потруєна гірчиця не його.

— Поле в субаренде, мы передали его другой фирме, — говорить російською Свиридович. — Все претензии — к ним. Я встречался с пасечниками, смотрел их ульи. Не все там так страшно, как они описывают. Мы договаривались решить вопрос по-хорошему, компенсировать ущерб. Но они не смогли назвать точную сумму и указывали довольно большие цифры. Они хотят все свои проблемы решить за наш счет. Потом еще заявления в милицию на меня написали. Какие после этого могут быть переговоры. Все решит суд.

Свиридович не пригадує назви препарату, яким труїли гірчицю.

— На инструкции было написано, что это не вредно для насекомых-опылителей, — запевняє він.

Зараз ви читаєте новину «Двісті бджолосімей здохло у Малій Рублівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути