Ексклюзиви
субота, 23 лютого 2008 07:08

Дівчинка померла під час пологів

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Кременчужанка Ганна Агафонцева з чоловіком Антоном показує знімки своєї доньки в утробі. Дитині 30 тижнів і 4 дні. Матір і немовля лікарі називали абсолютно здоровими
Кременчужанка Ганна Агафонцева з чоловіком Антоном показує знімки своєї доньки в утробі. Дитині 30 тижнів і 4 дні. Матір і немовля лікарі називали абсолютно здоровими

18-річна Ганна Агафонцева з Кременчука Полтавської області народжувала доньку 9 січня у міському пологовому будинку. Дитина померла під час пологів.

Ганна — студентка Полтавського університету споживчої кооперації. Її 20-річний чоловік Антон навчається на ветеринара в Полтавській державній аграрній академії. Побралися торік восени.

— За весільним столом нам увесь час бажали дітей. А я встала й кажу: "В січні у нас буде донечка". Усі почали аплодувати. Свекруха відразу назвала її Лізочкою. Хотіла внучку, бо в неї двоє хлопців, — згадує Ганна. — До пологів і в жіночій консультації, і на УЗІ мені говорили, що я здорова й дитина в порядку.

Знайомі порекомендували Агафонцевим 35-річного акушера-гінеколога Олександра Богомаза. За два дні до пологів він побачив, що немовля неправильно лежить.

— Чоловік телефонував лікареві, просив зробити кесарів розтин, — каже 40-річна Ольга Оникій, мати Ганни. — А той у відповідь: "Хто з нас лікар, я чи ви?".

Перейми в жінки почалися о 16.00.

— Я дев"ять разів тужилася, дитина вийшла до половини, — розказує вона. — Навіть чула, як через підсилювачі стукало її серце. Тоді зробили укол, і я відключилася. Коли отямилася, немовляти на грудях не було. Ванночка теж була порожньою. Поруч лежала Лізина шапочка, шкарпетки й розпашонки. Біля столу крутилася медсестра, за нею з-під простирадла виглядало закривавлене тільце. Я крикнула: "Ви в мене відібрали доньку!". Тоді мені знову зробили укол.

Наступного разу породілля прокинулася під крапельницею. У жінки відкрилася кровотеча. Її батьки стояли в палаті.

Піди плюнь йому межи очі й морду набий

— Головний лікар забіг до зали з криком "Боже, що ж ви робите?", — продовжує Ольга Оникій. — Усі закрутилися, почали доньці підключати всякі апарати. Лікар повідомив, що їй лишилося жити півтори-дві години. А гінеколог підійшов і каже: "Я винен в усьому. Ви маєте право подавати позов до суду. Я готовий відповідати!".

Ганні лікар пояснив, що туго закрутив пуповину. Виник ефект удушення.

— Сказав, що доня народилась абсолютно здоровою, — згадує жінка.

Після пологів вона ще дев"ять днів пролежала в лікарні. Тоді з чоловіком написала скаргу до міліції. Однак їм відмовили в порушенні кримінальної справи.

Медики називають різні причини смерті дитини.

— Я зробив усе, що міг. Батьки Ганни просто неправильно мене зрозуміли, — запевняє Олександр Богомаз.

Пояснити, чому загинуло немовля, відмовляється.

Агафонцеви записали на диктофон розмову із головним лікарем. Він пояснював, що дитина померла внаслідок розриву судин і крововиливу в мозок. Порадив Антонові розібратися з Богомазом по-чоловічому.

— Каже: "Піди плюнь йому межи очі й морду набий. Усе одно нічого не доведете, лише нерви собі потріпаєте", — згадує Агафонцев.

У медичній карті пологового будинку зазначено: дитина загинула через пуповину, що туго обвила ніжки.

— Це внутрішньоутробна смерть, — говорить начальник міського управління охорони здоров"я Валерій Литвиненко. — За нею навіть службові розслідування не проводяться. Ми щомісяця фіксуємо такі випадки. І вони не залежать від лікарів. На жаль, це наші будні.

На думку головного акушера-гінеколога області Ганни Шкоденко, немовля задихнулося, бо його довго витягали з утроби матері.

— Дитина лежала тазом до виходу. Одну ручку закинула за голову. Її витягали за лікоть, однак не встигли, — пояснює Шкоденко. — Кесарів розтин у такому разі не робиться.

Нині деталі загибелі дитини з"ясовує прокуратура.

Зараз ви читаєте новину «Дівчинка померла під час пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути