пʼятниця, 14 червня 2019 07:50

"Дітей переконували, що Юля — не їхня мама. Розкидали по чужих сім'ях"

Автор: ФОТО З САЙТА CУСЛЯК_EKHOKAVKAZA.COM
  Хмельничанку Юлію Сусляк підозрюють у торгівлі власними дітьми
Хмельничанку Юлію Сусляк підозрюють у торгівлі власними дітьми

Хмельничанку 37-річну Юлію Сусляк затримали у Грузії. Підозрюють у торгівлі своїми 10 дітьми. Чотирьох жінка народила сама. Інших виносили сурогатні матері. На їхні послуги подружжя Сусляків витратило понад $300 тис. — 8,1 млн грн.

2018-го сім'я виїхала з України до Росії. Тоді Юлію з чоловіком 43-річним Юрієм звинуватили в організації масштабної будівельної афери. Були співвласниками компанії-­забудовника. Слідчі кажуть, ніби привласнили 120 млн грн.

— Я педагог. В їхній бізнес ніколи не влазила. Та наскільки знаю, то проти них нема ніяких кримінальних справ. Просто вирішили переїхати до Росії. Тим більше, донька там народилася. Спочатку виїхав зять, а потім Юля з дітьми. Коли її проводжала в Борисполі, сказала: "Мама, не хвилюйся, все буде добре", — розповідає 60-річна Ірина Трофімченко, мати Юлії.

У Росії подружжя прожило майже рік. За порушення міграційного режиму їх депортували. Вирішили переїхати в Грузію. Першим поїхав Юрій — через Сочі в окуповану Росією Абхазію. Юлію затримали на кордоні 25 квітня, коли з дітьми прямувала до чоловіка.

— В Абхазії Юра винайняв будинок. Няню знайшов для малечі, але все зірвалося. Грузинських поліцейських зацікавило, що шестеро дітей одного року народження. Вирішили, що Юля везе їх на продаж. Почали розбиратися, — каже Ірина Євгенівна. — Донька з Юрою звернулися в український репродуктивний центр, коли Юля не змогла самотужки завагітніти. Одночасно уклали контракт із сімома жінками. Ніхто й не сподівався, що у всіх приживуться ембріони. На жаль, коли вони жили у Москві, один із хлопчиків не вижив. Сава послизнувся у ванній, впав і захлинувся водою. Грузинські слідчі доказують, що його продали. Але донька з чоловіком надали всі необхідні документи про поховання сина.

Після затримання Юлії, її дітей забрали до лікарні в Кутаїсі з харчовим отруєнням. Згодом влаштували жити у місцевих прийомних сім'ях і соціальних центрах.

— Дітей переконували, що Юля — не їхня мама. Це для них травма на все життя. Розкидали по чужих сім'ях. З ними не давали зустрітися. Навіть адвокатам, — плаче Ірина Трофімченко. — До Юлі підселили жінку з психічними розладами. Ми підняли шум. Донька оголосила голодування.

— Чому одразу семеро сурогатних матерів народили дітей і за який кошт — з'ясуємо в Україні, — говорить уповноважений президента з прав дитини 47-річний Микола Кулеба. — Також лишаються питання по загиб­лому хлопчику. Провести ексгумацію в Росії і перевірити причину смерті ні в грузинської, ні в української сторони немає можливості.

6 червня дітей привезли в Україну з Грузії президентським літаком. Тимчасове опікунство над дітьми оформила матір Юрія — Емма Сусляк. Має великий будинок.

— Я би на себе оформила опікунство, але живу в квартирі. То лиш відпустку на місяць зробила. Працюю в дитсадку вихователем. Тепер маємо сімейний садок. Разом із свахою за дітьми дивимося. Родичі помагають, — каже Ірина Трофімченко.

Для дітей облаштували дитячий майданчик із пісочницею. Встановили маленький басейн.

— Діти стали спокійнішими. Краще сплять, їдять. Намагаємося їх відгородити від цих подій. Навіть не задаємо питання, як жили у Грузії, — додає Ірина Євгенівна. — Не могла повірити, що таке може з нами статися. Просто нонсенс. Хтось купляє літаки, вілли, а моя донька з зятем хотіли багато дітей. Вони були противниками, щоб виставляти фото малечі в соцмережі. А зараз їхні світлини гуляють усім світом. До цього часу жили по принципу: щастя любить тишу.

Зараз ви читаєте новину «"Дітей переконували, що Юля — не їхня мама. Розкидали по чужих сім'ях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути