Ексклюзиви
пʼятниця, 08 серпня 2008 07:05

Брати Полупани сидять за подвійне вбивство

Торік 11 січня в селі Михайлівка Вільнянського району Запорізької області вбили 14-річну Оксану Євтушенко та її двоюрідного брата Юрія Сухарєва, 9 років. Дівчинку вдарили ножем 64 рази, хлопчикові перерізали горло й завдали 16 ударів.

Із будинку зникли комп"ютер, DVD-програвач і чотири мобільних телефони — на загальну суму майже 4,5 тис. грн. У вбивстві звинуватили братів Полупанів: 17-річного Сергія і 14-річного Павла. За вироком Апеляційного суду області їх позбавили волі на 15 років. Батькам загиблих мають сплатити понад 300 тис. грн компенсації.

Родина Полупанів живе в Заводському районі обласного центру. 39-річна Світлана працює в міському бюро технічної інформації, її чоловік 40-річний Андрій — будівельник. Виховали двох синів. Після школи Сергій учився на прокатника в Запорізькому металургійному ліцеї, поглиблено вивчав англійську. Молодший Павло захоплювався вишиванням.

Неподалік родини жили Євтушенки — 36-річні Юрій та Світлана. Чоловік працює інженером. У них були син і донька. Діти змалечку товаришували з братами Полупанами. 17-річний Олександр Євтушенко дружив із Сергієм, Оксана ходила з Павлом до дитячого садка.

Кілька років тому Євтушенки продали стару хату й купили більшу в селі Михайлівка за 10 км від обласного центру. Діти підтримували знайомство.

Слідчу групу з убивства очолював майор міліції Дмитро Стешенко. Він каже, що за день до злочину Сергій Полупан домовлявся продати комп"ютер. За кілька годин після вбивства брати принесли пакети з речами Євтушенків до квартири 16-річної Катерини Анзіної. Сергій продав їй комп"ютер і мобільний. У сміттєпровід брати викинули загорнуті в рушник ножі. DVD-програвач і три інші телефони Полупан-старший продав на міському базарі в Запоріжжі. Того ж дня братів затримала міліція.

За версією слідства, Полупани приїхали до Оксани, посварилися з нею і вбили кухонним ножем. Щоб не залишати свідків, іншим ножем убили Сухарєва.

Мати засуджених Світлана Полупан упевнена: її сини — не вбивці. Жінка переказує події 11 січня інакше. Мовляв, її діти поїхали до Олександра Євтушенка. Сергій збирав із ним металобрухт на звалищі й здавав до пункту прийому вторинної сировини. Так підлітки заробляли.

Євтушенко мав борг перед Сергієм.

— Син не просто заборгував, а Сергій поставив його на щотчик, — зауважує батько Олександра Юрій Євтушенко.

Полупани не застали господаря вдома й пішли. Згодом Євтушенко передзвонив братам, перестрів на дорозі й віддав пакети з домашніми речами в рахунок погашення боргу.

Зі слів Світлани Полупан, на місці події слідчі побачили стіл із залишками бенкету. На посуді виявили відбитки пальців людей, які не ідентифікували. Слідчі запевняли, що брати убивали в рукавичках. Однак відбитків Полупанів не було навіть на пляшці солодкої води, яку вони нібито принесли із собою.

Під нігтями вбитих і засуджених не знайшли ознак контакту одне з одним. Експертиза не виявила на одязі Полупанів слідів крові.

Коли брати несли пакети, на вулиці їх перестріла 17-річна студентка Олена Пєстрецова. Дівчина запевняла: брати були спокійними, крові на одязі не мали. Те саме підтвердила Катерина Анзіна.

Світлана Полупан говорить, що загорнуті в рушника ножі її сини побачили тоді, як стали розглядати вміст пакетів. Хлопці викинули їх у сміттєпровід.

Слідчі показували судді записки, які перехопили в ізоляторі. Мати потай посилала їх синам. Закликала Павла не зізнаватися. Сергій інструктував брата, як свідчити, пропонував скаржитися на міліцію.

Захисник Полупанів Дмитро Романенко називає такі записки природною реакцією. Адже братів били під час досудового слідства. Експертиза констатувала сліди побиття.

— Суд не звернув уваги на ці документи, — каже Романенко. — Він підтримав виключно ту версію, яка була прийнята за осьову органами досудового слідства. Категорично відкидав аргументи захисту й підсудних. Відхилив усі клопотання.

Адвокат звинувачує суд у змові зі слідством. Суддя Володимир Шпонька, під головуванням якого суд ухвалював рішення, відмовився їх коментувати. "Свою позицію я виклав у вироку", — сказав.

Останню крапку в цій справі має поставити Верховний суд, до якого подали апеляцію захисники засуджених. Розгляд справи запланували на 21 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Брати Полупани сидять за подвійне вбивство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути