вівторок, 29 травня 2007 07:03

Адвокату Сергієві Салову держава відшкодує два мільйони гривень

  Сергій Салов у Євросуді із замміністра юстиції Валерією Лутковською, яка в справі  "Салов проти України" виступала на боці держави
Сергій Салов у Євросуді із замміністра юстиції Валерією Лутковською, яка в справі "Салов проти України" виступала на боці держави

Ворошиловський райсуд Донецька 22 травня виніс рішення стягнути з держбюджету на користь адвоката Сергія Салова 2 млн 42 тис. грн. Це компенсація за те, що 1999 року чоловіка засудили за надуманим звинуваченням у поширенні інформації про смерть Леоніда Кучми.

На президентських виборах 1999-го Салов був довіреною особою Олександра Мороза. У день виборів у нього знайшли п"ять примірників газети-підробки.

— То були липові випуски "Голосу України", що сповіщали про смерть кандидата в президенти Леоніда Кучми від алкогольної інтоксикації. Я їх знайшов у своїй поштовій скриньці, — згадує Салов, — і увечері на кухні під пиво обговорив із сусідами й дружиною. А 31 жовтня 1999 року мене кинули за ґрати. У обвинуваченні йшлося: "Показав виборцям листівки зі свідомо помилковою інформацією, щоб перешкодити їхньому виборчому праву".

Перші одинадцять діб затримання чоловік провів у камері, де люди спали на бетонній підлозі. Потім іще вісім місяців — у слідчому ізоляторі. Тривав суд. Справа проти Салова затягувалася. Потім, як виявляється з плівок майора Мельниченка, людина з голосом Леоніда Кучми викликала до себе Януковича і сказала, що суддю Тупицького (нині — голова Куйбишівського райсуду. — "ГПУ") слід "підвісити за яйця". Після цього адвоката засудили до п"яти років умовно.

Салов позивався проти України в Європейському суді з прав людини. Особисто їздив до Страсбурга давати свідчення. Це рідкісний випадок у практиці Європейського суду.

— "У нас в Африці є імператори, які людей їдять, але за листівки вже не садять", — сказали мені юристи із Зімбабве, які були в залі, — розповідає Сергій. — Коли я цитував у палаці правосуддя Страсбурга місце про "яйця", спочатку наступила пауза — перекладач зам"явся, а потім присутні у залі зайшлися реготом. Такого вони ще не чули.

6 вересня 2005 року Європейський суд з прав людини визнав Сергія Салова в"язнем совісті, політичним ув"язненим режиму і повністю реабілітував. За порушення Конвенції з прав людини Україна виплатила потерпілому 10 тис. євро. Адвокат продовжував судитися з державою й вимагав компенсувати йому ще матеріальну та моральну шкоду.

Для Салова справа була заздалегідь виграшною. Після виправдання його Європейським судом і Верховним судом України йшлося лише про суму відшкодування. Донецька обласна прокуратура вважала вимоги адвоката непомірно великими. І все-таки Ворошиловський райсуд постановив виплатити Салову 42 тис. грн матеріального відшкодування та 2 млн грн — морального.

— Наскільки я знаю, так багато за моральну шкоду в Україні ще нікому не присуджували, — сказав Сергій після суду.

Зараз ви читаєте новину «Адвокату Сергієві Салову держава відшкодує два мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути