четвер, 01 березня 2007 17:12

Зоя Харковець у стаканчик кладе по дві насінини перцю

  Такий сорт перцю називається ”великий турецький тюрбан”. Його насіння продає американська фірма. Вона  також пропонує нову колекцію з двадцяти гострих перців. Упаковка з 6–8 насінинами кожного сорту коштує 7,5–10 доларів
Такий сорт перцю називається ”великий турецький тюрбан”. Його насіння продає американська фірма. Вона також пропонує нову колекцію з двадцяти гострих перців. Упаковка з 6–8 насінинами кожного сорту коштує 7,5–10 доларів

Для доброго врожаю перцю треба виростити міцну розсаду. На початку березня готують ґрунт, висаджують насіння та підтримують високу температуру.

— Чула, що насіння перцю на початку травня висаджують одразу у відкритий ґрунт і мають шалені врожаї без мороки з розсадою. Але я переконана, що виростити перці відразу на вулиці не можна, — каже полтавка Зоя Харковець, 44 роки. — Насінини на вулиці проростають 15—20 днів, і на перших стадіях рослина розвивається дуже повільно. Плоди просто не встигнуть визріти. Тому до висадки у травні росточкам має бути не менше двох місяців.

Жінка вирощує перець близько 15 років. Останнім часом з одного куща городниця збирає по 2 кг плодів.

Для розсади вона бере пластикові стаканчики. Насипає в них землю. Щоб убити мікроби, поливає теплою водою з марганцівкою. У кожен стаканчик кладе по дві насінини. Каже, що перець любить рости в парі. Садити насіння у великі ящики не бажано, бо пікірування (пересадка) погано впливає на рослину. Корінці довго відновлюються.

Рослина проростає за тиждень

Готові стаканчики накриває плівкою та ставить у тепле місце. Перші тижні температура має бути не менш як +25°С. Рослини проростають за тиждень. Якщо температура буде низькою, не зійдуть тижнів два-три. Або й узагалі згниють.

— Коли з"являться паростки, температура може бути й нижчою, до 20–22 градусів. А для загартовування розсади на кілька днів роблю "заморозки" — до плюс 15–18. Крім того, перець не любить затінення. Без сонячних променів витягується. Урожай із таких паростків буде ніякий, — веде далі Зоя Іванівна.

39-річна Надія Напрода з Черкас вирощує розсаду на продаж.  Тому ґрунт для неї готує дуже ретельно: змішує землю з городу, перегній та просіяний пісок. На десять стаканчиків додає по півсклянки перетертого деревного попелу і повного мінерального добрива. Перед посадкою насіння занурює на 20 хв. у розчин марганцівки, аби запобігти інфекціям. Паростки перший тиждень захищає від прямих сонячних променів. Щоб не попеклися.

— На початку, тижнів два–три, перчики поливаю щодня. Але не рясно, щоб вологим був лише верхній шар землі. Пізніше поливаю добряче раз на тиждень. Аби вода просочилася на всю глибину, — каже Надія.

Щоб гарно росла, розсаду треба двічі-тричі підживити мінеральними чи органічними добривами. Перше підживлення Напрода робить, коли рослини мають два-три листочки. Друге — в середині квітня. А за тиждень до висадки поливає добривами востаннє.

— Важливо, щоб розсада не переросла. Висаджую, коли починають формуватися квіткові бутони. Рослини тоді заввишки 25–30 сантиметрів та мають 8–12 листочків, — зазначає жінка.

Від "чорної ніжки" врятує марганцівка й пісок

Найчастіше розсада витягується вгору через нестачу світла  або коли рослини затіняють одна одну. Тому треба ширше розставити стаканчики, обірвати нижні листочки і менше поливати.
— Часто на розсаду нападає "чорна ніжка". Нижня частина стебла темніє, стає тонкою та загниває. Аби вберегти від хвороби, треба постійно провітрювати розсаду, а вражені рослини обприскувати розчином марганцівки та підсипати під корінці сухий пісок, — радить 47-річна киянка Лариса Винниченко. Жінка має невелику ділянку за містом. Майже всі грядки засаджує перцем. Урожаю вистачає і родині, і на продаж.

Зараз ви читаєте новину «Зоя Харковець у стаканчик кладе по дві насінини перцю ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути