Ексклюзиви
понеділок, 24 квітня 2017 07:15

Живець чорної герані підсушують перед посадкою

— Зараз модно вирощувати незвичайні квіти. Якраз такими є темно-бордові, майже чорні герані сорту Блек Меджік або Королівські. Вони мають махрові великі квіти, до 6 сантиметрів у діаметрі, — каже 41-річна Марія Поліщук, працівник столичної теплиці квітів. — У нас люди плутають і називають їх вазонами. Насправді в будинках на підвіконнях вирощують пеларгонії, а герань — у квітниках.

Герань невибаглива у догляді. Залежно від виду й сорту, цвіте з червня до вересня. Вирощувати її можна на клумбах. Розмножу­ється насінням і живцями. Останнім способом це робити легше. Так зберігається сорт.

— Не раз чула від людей, що посіяли махровий гібрид, а зацвіли дрібненькі квітки. Щоб цього не було, краще від перевіреної рослини відламати живець.

Розмножувати рослину треба навесні, коли починається активний сокорух. Звичайні герані пускають корінець через два тижні, королівські — вдвічі довше.

— Живцювання не тільки спосіб розмноження, а й оновлення герані. Що вона старіша, то менше на ній квітів.

Гострий ніж протирає спиртом для дезінфекції та зрізує 5–7 см під прямим кутом до стебла. На живці мають бути два-три листки. Зрізи присипає товченим активованим вугіллям.

— Перед посадкою живець потрібно підсушити, щоб не гнив. На півдня покласти на повітрі, але не на сонці. Воно може спалити ніжне коріння. Рослина не прийметься або буде рости привялою.

Змішує порівну землю і пісок. Поливає розчином марганцівки для дезінфекції і садить живці в землю на глибину 3 см. Щойно приживеться і почне рости, верхівку прищипує, щоб утворювалися бічні пагони.

— Літом обов'язково треба зривати з молодих живців бутони. На них рослина витрачає всі сили замість того, щоб рости. Багато кому не терпиться побачити, які ж там квітки. Будуть такі, як на старому кущі. Після такого раннього цвітіння герань в'яне і пропадає. Якщо ж обрізати бутони, набереться сил і сформує міцний кущ.

Зараз ви читаєте новину «Живець чорної герані підсушують перед посадкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути