Ексклюзиви
понеділок, 08 січня 2018 07:15

Запах кедра відлякує шкідників яблуні

— Кедрові сосни нечасто зустрічаються на присадибних ділянках. Хоча це дуже корисна рослина. Смолистий запах відлякує шкідників яблуні. Якщо посадити кедр на північній стороні саду — захистить плодові дерева від холодних вітрів, — розповідає Валентин Карлючний, 67 років, пенсіонер із Чернігова. Він — садівник у третьому поколінні.

— Кліматичні кордони не перешкода для кедра. Його давно вирощують в Україні. Недолік цього дерева — пізно входить у період плодоношення. Через 20–30 років із моменту посадки. Однак за допомогою агротехнічних прийомів цей час можливо значно наблизити. Якщо прищепити три-п'ятирічний саджанець сосни живцем кедра, можна виграти понад 10 років.

Прищеплення кедра мало відрізняється від подібної операції на плодових.

— Кедр прищеплюють до повного розпускання бруньок на підщепі. Єдина відмінність — перед щепленням необхідно видалити майже всю хвою на черешку, крім верхніх бруньок. Ту ж процедуру треба повторити на місці щеплення на підщепі. Зріз 4–5 сантиметрів завдовж­ки слід зробити одним плавним рухом. Без заглиблення, на рівні камбію. Також зняти кору на держаку. Його потім щільно поєднати з підготовленою ділянкою на підщепі. Туго забинтувати ізоляційною стрічкою липкою стороною назовні.

Радить живці та саджанці кедра купувати в розплідниках.

— Хороші результати дає посів насінням. Насіння кедра має тверду оболонку. Для прискорення проростання його потрібно протерти із піском. А перед посівом замочити у воді на чотири доби, — додає садівник.

Цвітіння кедра починається в червні. Квітки запилюються вітром. Повноцінно шишки розвиваються два роки. У жовтні–листопаді самі опадають на землю нерозкритими.

Дерево дає врожай раз на три–п'ять років, залежно від погодних умов.

Зараз ви читаєте новину «Запах кедра відлякує шкідників яблуні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути