пʼятниця, 19 листопада 2010 06:45

За два тижні у саджанців виростає нове коріння

Садити дерева краще восени. Тоді у рослини період спокою. Коренева система має час адаптуватися до ґрунту.

— Пересаджувати рослини на постійне місце росту краще з кінця вересня до кінця листопада, — говорить 28-річний Сергій Герасимчук. Він завідувач дослідного поля Вінницького аграрного університету. — Треба вгадати, щоб морози не вдарили раніше, як за два тижні після висадки. Бо в цей час на корінні відростають мікрокорінці, які потребують багато вологи. Коли купуєте саджанці, вибирайте із пишнішою кореневою системою. Якщо хочете перевірити, чи дерево не перемерзло, зішкребіть трошки кори біля коріння. Якщо серединка біла, а не сіра, то все гаразд. Саджанець бажано висадити відразу або хоч зберігайте його у волозі. Однорічні краще приймаються, ніж багаторічні.

Для посадки дерева Герасимчук радить вибирати місце, де мало вітру. Холодне повітря особливо небезпечне для квітучих. Найвибагливіші — черешня, абрикос і персик. Більш пристосовані до холоду та надмірно зволоженої землі сливи та яблуні. Відстань між ними має бути 4 м. Дерева одного виду краще садити в один ряд, кущі теж.

— Має бути 60 сантиметрів глибини і діаметру. Ґрунт, що викопали, бажано перемішати із перегноєм. Поміщаємо дерево так, щоб місце щеплення було на три сантиметри вище поверхні землі. Присипаємо частиною землі. Поливаємо 10 літрами води. Коли вода вбереться, засипаємо повністю. Ставимо кілочок і підв'язуємо саджанець. Листя, якщо воно є, обов'язково обшморгуємо. Треба пам'ятати, що коріння неглибоко посаджених дерев може перемерзнути. Але якщо посадити сильно глибоко, то йому буде важко дихати.

На зиму саджанці треба утеплити. Особливо бояться морозу абрикоси, персики, черешні.

— З першими морозами обкутайте рослини соломою або очеретом товщиною п'ять сантиметрів. Зверху обв'яжіть шнурком — це захист від зайців. Коли випаде сніг, обтопчіть його навколо стовбура. Інакше миші нароблять ходів та обгризуть кору. Навколо молодих фруктових дерев землю перекопайте. Добре, коли у молодому саду трави немає зовсім.

Садівник розповідає, як садити фруктові кущі.

— Смородина та порічка люблять вологу землю. Їх садять ранньою весною або в середині вересня у вологий ґрунт. Над землею залишають дві бруньки. Саджанці часто поливають. Малину розсаджують і восени, й навесні. Вона, як і аґрус, любить багато сонця. Викопують однорічні пагони малини, зрізають 30–40 сантиметрів від кореня. У землю закопують на 10 сантиметів. Для кущів потрібна ямка діаметром та глибиною десь 30 сантиметрів. Землю перемішують з перегноєм. Поливають чотирма літрами води.

Зараз ви читаєте новину «За два тижні у саджанців виростає нове коріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути