Ексклюзиви
понеділок, 14 жовтня 2019 00:55

Восени фруктові дерева приживаються найкраще

Автор: www.belnovosti.by
  Після посадки фруктові дерева слід добре полити. Не менш як 20 літрів води на одне. Потім утеплити пристовбурове коло травою і торфом
Після посадки фруктові дерева слід добре полити. Не менш як 20 літрів води на одне. Потім утеплити пристовбурове коло травою і торфом

— Із жовтня можна садити яблуню, грушу, сливу та вишню. У персика, абрикоси та черешні слабше коріння. Тому їхню посадку краще відкласти до весни. Якщо їх уже купили, варто са­джанець прикопати в піску чи тирсі. Вона краще тримає вологу. Періодично поливати, — розповідає Леонід Грищук, 54 роки, агроном з Острога Рівненської області.

Краще не купувати дерева з голим коренем, бо він пересихає. Має бути з грудкою землі та без листя. З ним рослина не приживається.

— Для домашнього саду не підходять сорти, які призначені для промислового вирощування. Тим потрібне з десяток обробок. А люди буває одну зроблять, і то вже добре.

Щоб рослина прижилася, варто зробити глиняну бовтанку. Для неї змішати глину та воду до густини сметани. Поставити саджанець на 2–3 год. Викопати ями 60х60 см. Глибші не треба. Верхній ґрунт відкласти в сторону, бо містить більше гумусу. Нижній на іншу. Внести добрива й поставити саджанець. Засипати спочатку верхнім ґрунтом, потім нижнім.

— Немає принципового правила щодо сусідів при посадці дерев. Винятком є горіх. Він при цвітінні заважає запиленню всього саду. Тому його садять окремо. Решта фруктових дерев легко уживаються одне з одним. Потрібно садити культури одразу по кілька сортів. Вони будуть перехресно запилюватися.

Після посадки дерево слід обрізати на висоті 1 м. Завдяки цьому почнуть рости бокові гілки.

— При осінній посадці фруктових дерев головне їх рясно полити. Не менш як 20 літ­рів води на одне. Потім утеплити пристовбурове коло травою і торфом. Солома в саду не найкращий утеплювач, адже приманює мишей.

Особливо делікатні груші. Мульча захис­тить від примерзання корінців у випадку малосніжних зим.

— Аби врятувати дерево від замерзання коренів, люди часом обмотують його плівкою. Це велика помилка, бо дерево пліснявіє. Краще стовбур замотати в шість шарів газети і примотати дротом. Ґрунт навколо присипати торфом або перегноєм для ефекту ковдри.

Зараз ви читаєте новину «Восени фруктові дерева приживаються найкраще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути