— У мене серце болить, коли бачу, як продавці на базарі тримають корінці винограду сухими й не обрізають. Одразу видно, що вони не вирощували їх, — розповідає агроном 46-річний Олексій Кравченко з села Бобрівник Зіньківський району Полтавської області. Має розсадник на майже 200 сортів. Радить, як правильно посадити саджанець, щоб швидко прижився.
Підрізає кінчики коренів до здорової частини й замочує у воді — на 10 л додає 1 ст. л. меду. Це натуральний стимулятор укорінення.
— Якщо кора жива і не в'яла, то хай корінець стоїть день. Коли дуже сухий, слід залишити в затінку на три дні.
При раптовому похолоданні саджанці після вимочки зберігає в прохолодному місці. Замотує корені та кладе в погріб.
— Коли ґрунт добре прогріється, викопую яму. Вона має бути простора, щоб корінь розправився.
Копає яму завглибшки в два штики лопати й діаметром 60–70 см. Повертає на дно верхню землю — вона більш плодюча. Додає відро перегною і майже 1–1,5 кг попелу.
— Виноград його любить. Йому не стільки потрібен азот і фосфор, як калій із попелу.
Перемішує все, засипає пів'ями. Ставить саджанець і наливає три відра води.
— Роблю в ямі озерце. Воно має постояти, щоб корінці всмоктали вологу.
Засипає решту землі. Залишає два верхні вічка, щоб виросли не більш як два сильні пагони за перший рік.
Коментарі