Ексклюзиви
четвер, 31 травня 2007 19:03

Віктор Гоменюк збирає по 30 помідорів з куща

41-річний вінничанин Віктор Гоменюк збирає по три відра помідорів з грядки завдовжки 9 м і завширшки — 45 см. Томати вирощує на дачній ділянці, за 4 км від Вінниці. Там у родини 5 соток.

— Розсаду треба вибирати з добрим коренем, — радить Гоменюк. — Мені навіть смішно, коли на базарі люди один поперед одного вихоплюють у продавця розсаду з довгим стеблом і пишною кроною. А вершечок — це ж не факт, що урожай буде добрий. Я найчастіше вирощую свою розсаду — висіваю у дерев"яні ящики на початку березня.

Ділянку для помідорів Віктор підживлює мінеральними добривами. Гашене вапно (пушонка) змішує з борною кислотою. На дев"ятиметрову грядку треба 2,3 кг вапна та 40 г борної кислоти. Граблями розподіляє цю суміш по землі. Потім робить лунки, добре поливає їх.

— Грядка має бути рівною, щоб потім можна було помідори поливати. Ми просто кидаємо шланг на город, а вода розтікається, — пояснює чоловік. Помідори Віктор висаджує у политу лунку і зверху присипає сухою землею.

Розсаду не поливають два дні

Перед висадкою чоловік обриває листочки біля кореня. Вони заважають рослині розвиватися, пояснює. Помідор треба садити якнайглибше. А як присипав землею, трошки потягнути доверху, щоб корінчики розправились.

Висаджену розсаду не поливають два дні. Потім Віктор дає кущам криничної води. На десятий день — суміш суперфосфату, бури та борної кислоти (0,5 кг суміші на відро води).

— Я вирощую низькорослий сорт "Ляна". Підв"язувати їх не потрібно, а щоб плоди не чорніли і фітофтора не шкодила, кроплю швейцарським препаратом "Сингента", — розповідає Віктор Гоменюк. — Перший раз — коли рослина цвіте. Удруге — коли на ній з"явилися плоди. "Ляна" — це середньостиглий сорт. Невеликі, круглі помідори. З одного куща може бути 30 і більше штук.

Помідор краще родитиме, каже городник, якщо обірвати бокові гілочки на стеблі. Хороші плоди ростуть на гілочці біля стовбура. Крім "Ляни", Гоменюк вирощував й інші сорти помідорів. Наприклад "Гігант".

— "Гігант" дає три-чотири помідори. Один заважує близько кілограма, інші трохи менші. Самі розумієте, великого урожаю там не збереш.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Гоменюк збирає по 30 помідорів з куща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути