середа, 23 квітня 2008 15:08

Віктор Гоменюк вирощує сині абрикоси

41-річний Віктор Гоменюк із Вінниці два роки прищеплює абрикоси на сливу сорту Венгерка. Першого року з однієї гілки зібрав 5 кг синіх абрикосів. Цього квітня прищепив ще чотири гілки.

— Спочатку розщепив навпіл гілку товщиною не менше півтора сантиметра, — пояснює Гоменюк. — Вставив у розщіп живці абрикоса, усе змастив садовим варом. Щоб краще прижилася щепа, заліпив землею. Місце щеплення загорнув у прозорий целофановий кульок і замотав скотчем.

До середини червня на гілці сформувалися нові листки. Щоб вони дихали, господар проколов у пакеті дірочки. За тиждень зняв скотч.

— Через два роки живці починають плодоносити, — каже садівник. — Коли прищепляв абрикосові живці, навіть не сподівався, що вийде. На смак плоди схожі на кислуваті абрикоси, а на вигляд наче великі сливи.

Абрикоси дозрівають у середині вересня. Зберігаються довше, ніж звичайні. Із синіх плодів Гоменюки роблять варення.

На семирічній яблуні сорту Айдаред господар прищепив сім різних щеп. Узяв сорти: Золота ренета, Макова ренета, Слава переможцям, Макінтош, Ренет Симиренка і Папіровка. Яблука достигають у різний час. Із прищепленої гілки збирає два відра. Із дерева за сезон — 14–16 відер.

— Дерево починає плодоносити в кінці червня, останні яблука збираю в листопаді, — розповідає. — Це дуже зручно, якщо немає місця для нових саджанців.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Гоменюк вирощує сині абрикоси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути