четвер, 22 листопада 2007 18:15

В Олександри Філоненко є ковбасне дерево

— У мене є дві фінікові пальми. Їхні кісточки я розкидала по стаканах і почала продавати, — хвалиться 46-річна Олександра Філоненко із села Рацеве Чигиринського району на Черкащині. — Мені і їхати на ринок не довелося: сусіди і знайомі купували. За кожен стакан з кісточокою запросила символічну суму — 1 гривню. І грошей заробила, і людей не образила.

Господиня показує пальму в кутку будинку.

— Цій пальмі, як і синові Ярославу, 16 років. Я виростила її з кісточки. То найдорожча рослина мого дому.

У будинку Філоненків багато вазонів. Вони стоять на полицях, підвіконні, столі та підлозі. Олександра Анатоліївна понад 8 років вирощує квіти. На порозі біля її будинку стоїть ще один вазон.

— То аукуба цвіте, — пояснює господиня. — У народі її називають ковбасним деревом. Жінка сідає на краєчок дивану. Розповідає, що колись на базарі продавала помідори. Там розговорилася з продавцями рослин. Покинула ту роботу й зайнялася квітами. — Зараз читаю спеціальну літературу. З любителя-квітовода переходжу у розряд професіоналів, — сміється Філоненко. Виймає із шафи книги й газети — "Дім. Сад. Город", "Сільський вісник". — Я купляю ці видання, бо у подарунок до них додається різне насіння.

Цього року Філоненко виростила 40 сортів лілей. Її подвір"я завжди різнобарвне від квітів. Ехінацея цвіте рожевим, кліматіс блакитним, лаконос восени вкривається темними ягідками. Є гвоздики, канни, чорнобривці, айстри, м"ята.

— До мене часто приходить хтось із сусідів, щоб узяти м"яти до чаю, — каже жінка. — Середнього розміру вазони продаю по 20 гривень. А квіти — дарую.

По добриво для рослин Олександра Філоненко їздить до Чигирина, за 8 км від Рацевого.

Зараз ви читаєте новину «В Олександри Філоненко є ковбасне дерево». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути