понеділок, 11 листопада 2019 06:36

Українська фіолетова картопля стійка до посухи

Цьогоріч погода не сприяла високому врожаєві картоплі. Північні області страждали від посухи. На сході випав град, на півдні та заході лили сильні дощі.

— В Україні цього року брак якісної насіннєвої картоплі. Перед купівлею варто перевірити сертифікати в насіннєвих господарств. Інакше можна залишитися без грошей і хорошого насіння для наступного року, — розповідає Микола Фурдига, 38 років, з Інституту картоплярства.

В умовах зміни клімату українцям вигідно переходити на посухостійкі сорти. Вони майже не реагують на дефіцит вологи в повітрі та ґрунті. В інституті вивели сорти з такими характеристиками. ­Це Княгиня та Случ.

— Ми передбачили коливання погоди й вивели стійкий сорт. Хоча цей процес займає 10 років. Картопля Містерія придатна для вирощування у всіх областях. У кущі 18–20 фіолетових бульб. Ще потрібен один рік сортовипробування. І тоді Містерію зареєструють у Державному реєстрі в Інституті експертизи сортів. Тоді можна запускати в продаж.

Для хорошого врожаю радить висаджувати сорт із першої чи другої репродукції картоплі. Третю вирощувати вже не бажано. Особливо в південних областях, де картоп­ля втрачає насіннєві якості за рік. На решті території це відбувається за чотири роки, бо достатньо ­дощів.­

Зараз ви читаєте новину «Українська фіолетова картопля стійка до посухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути