До кінця червня садять молодий виноград, вирощений із живців. Така лоза добре приймається.
33-річний Андрій Косенко із селища Новосілки під Києвом 10 років займається розведенням винограду різних сортів. Частину пагонів з корінням чоловік продає під час виставок у столиці й на місцевих базарах.
На виставці "Агро-2008" до палатки Косенка стоїть черга. Люди запитують переважно солодкі сорти винограду без кісточок.
— Коренева система у живців уже розвинена, — показує саджанець чоловік. Його коріння загорнуте в целофановий пакет із землею. — Таку лозу можна саджати хоч зараз.
Один саджанець Андрій Косенко продає по 20 грн, за 50 грн дає чотири. Найпопулярніші сорти винограду без кісточок — Кишмиш запорізький, Кашалот. Добре беруть сорт Велетень. Вони гарно приживаються й не бояться сильних морозів.
— Пагінець винограду бажано саджати у піщаний ґрунт, — радить чоловік. — У ямку потрібно додати щебінь, він служитиме своєрідним дренажем, а ще добре покласти один-два гвіздки. Тоді листя винограду не жовтітиме через брак заліза. Якщо жовтіє листя у старого винограду, його поливають розчином мідного купоросу. Щойно посаджену лозу треба ретельно полити двома відрами води. Потім можна поливати помірно — десь раз на тиждень. Тоді молода лоза швидко прийметься і вже наступного року дасть перший урожай.
Коментарі