Ексклюзиви
середа, 07 березня 2007 18:03

У високих дерев обрізають центральний стовбур

Для садівника весняні роботи найголовніші. У березні проводять санітарну обрізку дерев. Вона допомагає підтримувати сад здоровим і гарним. Тоді фруктів родить більше і дозрівають вони швидше. Роботи починають, коли на землі ще лежить сніг.

— Уперше приїжджаю на город, щоб затримати талі води. Втоптую сніг навколо дерев — коріння отримає більше вологи. Це добре допомагає, якщо весна не дощовита, — розповідає городник із селища Нова Ушиця, що на Хмельниччині, Григорій Максименко, 53 роки. Чоловік із молодості займається садом. Найбільше в ньому яблунь та груш. Доглядає їх за старими перевіреними правилами. Але потроху користується й новими технологіями, про які дізнається із спеціальних книжок.

Утоптувати сніг треба. Але не можна допускати, щоб тала вода застоювалася навколо стовбура. Для плодових дерев це дуже небезпечно. Від сонця сніг тане, а мерзла земля воду не всмоктує. Через це кора загнивається по колу. Дерево стає пригніченим і гине. Вода прибуває поступово, і земля встигає її "пити".

Не можна допускати, щоб тала вода застоювалася навколо стовбура

— Обрізати та формувати крону починаю, коли стане зовсім тепленько, за три-чотири тижні до початку помітної вегетації, — пояснює садівник.

Каже, що некваліфікована обрізка може принести шкоду, а не користь. Одрізану гілку на місце не приклеїш. Чистити потрібно не все підряд, а так, щоб кожна гілка отримувала достатньо світла. Верхні не мають затіняти нижніх. Обов"язково треба вирізати замерзлі, поламані та хворі гілки. Правильно сформоване дерево краще використовує сонячну енергію. Воно більш стійке до хвороб і шкідників.

— Після чистки великі "рани" замазую садовим варом. У садівничих магазинах він коштує кілька гривень. Це вбереже від грибкових уражень. Не дасть деревині сильно відмирати, — веде далі Максименко.

У сусіда пана Григорія біля будинку росла височенна стара, тридцятирічна яблуня. Останні роки родити майже перестала. Чоловік зрізав високі стовбурні гілки. Залишив на висоті 4,5 м. Наступного року яблунька посилила бокові гілки і рясно вкрилася плодами.

— Таке буває і з молодими рослинами. Деревце витягується вгору. Плоди висять на верхівці й діставати їх незручно. Значить треба зрізати центральний провідник на висоті два метри. І добре прорідити крону. Вибираючи між кількома невеликими чи однією товстішою гілкою, різати треба більшу.

Яскраве березневе сонце може пошкодити більшість сортів яблуні. Дерева можуть отримати сонячні опіки. Щоб рослини не "підсмажилися", гілки варто побілити вапном якомога вище.

Роздуті бруньки треба зірвати і спалити

43-річний киянин Сергій Мартинець на ділянці біля Яготина Київської області зриває з гілок смородини роздуті бруньки. Вони нагадують маленькі рихлі качани капусти. Такі хворі бруньки треба обірвати до розкриття здорових.
— Збираю їх у банку і спалюю. У них зимував та розмножувався бруньковий кліщ. Він переносить вірусне захворювання — махровість. У зараженої рослини порушується структура квітки, і кущ перестає плодоносити, — каже чоловік.

Секатор приміряйте до руки

Для обрізки дерев треба мати добротний інструмент — секатор для дерев"янистих рослин. Він схожий на ножиці. Але має одне ріжуче лезо. Нижнє лезо не заточується, воно не рухається, а слугує опорою для гілки.
— Секатор слід щільно тримати цілою кистю. Чим більша рука, тим більший інструмент треба купувати. Секатор приміряйте до своєї долоні. Замалим чи завеликим працювати буде важко й довго, — пояснює Олег Дробот, 32 роки, продавець садового міні-інвентарю на київському ринку біля метро Мінська.
Зазвичай секатором можна обрізати гілки завтовшки 1,5–2 см. Для товстіших використовуйте сучкоріз. Інакше гілка буде пожованою, а секатор може зіпсуватися.

Зараз ви читаєте новину «У високих дерев обрізають центральний стовбур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути