четвер, 10 квітня 2008 18:04

У теплицях з огірками встановили вулики

Автор: фото: Володимир КОВАЛЕНКО
  Завідувачка відділу сумського агрокомбінату ”Тепличний” Ганна Ялова запевняє, що у їхніх огірках немає хімії. Тепличний ґрунт здобрюють гноєм, торфом, соломою та тирсою
Завідувачка відділу сумського агрокомбінату ”Тепличний” Ганна Ялова запевняє, що у їхніх огірках немає хімії. Тепличний ґрунт здобрюють гноєм, торфом, соломою та тирсою

У сумському агрокомбінаті "Тепличний" з лютого по серпень вирощують огірки. У теплиці вогко, зелено й гудуть бджоли. В ящиках зібрані огірки: ніжно-зелені, пряменькі, вкриті пухирцями.

— Ми за кількістю не женемося, — стверджує директор агрокомбінату Микола Скрипка, 55 років. — Наш огірок іде нарозхват, бо всі знають, що в ньому ані грама хімії. Усе, що виростає, розходиться миттєво.

П"ять років тому агрокомбінат відмовився від хімічних добрив. Ґрунт здобрюють гноєм, торфом, соломою і тирсою з дерев листяних порід, окрім дуба. У теплицях розставлені 40 вуликів.

— На кожні десять соток насаджень припадає одна бджолосім"я, — каже завідувачка тепличного відділу Ганна Ялова, 52 роки. — Так треба, аби комахи встигали переносити пилок. До речі, бджола ніколи не сяде на рослину, якщо відчує в ній якусь хімію.

Мед з вуликів не забирають.

— Щойно надворі теплішає, відчиняємо в теплиці фрамуги, й бджоли летять на волю, — розповідає Микола Скрипка. — Кожна повертається зі взятком. Коли меду стає більше, його можна трохи з"їсти.

У "Тепличному" вирощують огірки "Естафета". Перепробували багато сортів і зупинилися на цьому. Під час цвітіння рослина викидає і жіночі, і чоловічі квіточки. Однак останніх мало. І хоч би як старалася бджола, доброго врожаю не буде. Тому, крім "Естафети", в теплиці сіють ще й сорт-запилювач — "Гладіатор". У ньому чоловічих квіточок значно більше, комахам удається формувати добру зав"язь. На кожні 10 соток "Естафети" 1–1,5 сотки засівають "Гладіатором".

Огірків з агрокомбінату на сумських базарах не продають. Їх скуповують оптом і везуть до Києва, Донецька та інших великих міст.

Зараз ви читаєте новину «У теплицях з огірками встановили вулики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути