четвер, 09 серпня 2007 18:59

У спеку розарій поливають щодня

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
   Володимир Руденко каже, що до клумби приходять художники, а в обідню перерву на лавочках біля розарію відпочивають працівники комбінату
Володимир Руденко каже, що до клумби приходять художники, а в обідню перерву на лавочках біля розарію відпочивають працівники комбінату

Біля входу до столичного поліграфічного комбінату "Україна" все літо квітне розарій. Перехожі зупиняються, милуються великою клумбою з трояндами й нюхають квіти. Фотографуються на мобільні телефони.

— Квітнику вже п"ять років. Директор комбінату закупив у "Квітах України" декілька десятків кущів троянд. Їх посадили перед входом, — розповідає начальник господарського відділу комбінату агроном Володимир Руденко, 44 роки.

Спочатку за клумбою доглядали фахівці із "Зеленбуду". Два роки тому за троянди взявся Руденко. Найбільше у квітнику сорту "Кардинал", "Дольче Віта" та "Фридерик Шопен". На кожному із 70 кущів щонайменше десять квіток.

— Квітнуть із травня по вересень. Як тільки почнуться приморозки, вони згортають цвіт. Дуже примхливі до температури. Відразу після цього починаємо осінні роботи. Треба зрізати всі пагони, залишити тільки дрючки по 30 сантиметрів від землі. Тоді біля кожного куща робимо високу гірку з торфу та тирси, щоб коріння за зиму не вимерзло, — веде далі агроном.

У середині квітня гірки з торфом прибирають. Вирізають підмерзлі й хворі пагони, вичищають відмерлі корінці. А здорові паростки підрізають ще на декілька сантиметрів, щоб вони почали рости. Навколо кущів прополюють землю та  підживлюють нітроамофоскою — щоб було багато квіток.

Треба зрізати всі пагони

Перші троянди з"являються у травні. Квітнуть місяць-півтора. Пагін із зів"ялою квіткою обрізають над брунькою, що з"являється між пагоном і листком. З бруньки виросте новий пагін з бутоном. Якщо обрізати відразу весь цвіт, клумба майже місяць буде без квіток. Щоб вона цвіла постійно, обрізку проводять поступово.

— У спеку поливаємо клумбу щодня. Найкраще зранку або ввечері. Щомісяця підживлюємо нітроамофоскою чи розчином курячого посліду. А якщо на кущі листочки стають світло-зеленими, — Руденко показує два кущі одного сорту, листки яких відрізняються за кольором, — тоді рослину терміново підживлюємо азотним добривом.

Агроном розгортає середину великого бутона троянди. Каже, що на квіти постійно нападають тля і трипс. Вони вигризають серцевину, і троянда відразу в"яне. Від шкідників рослини кроплять препаратом актелік. Обробку треба повторювати кожні три-чотири тижні.




У тіні кущ не прийметься

40-річна киянка Ніна Щавель має дачу на Осокорках біля Києва. Її нові сусіди біля паркану-сітки влаштували склад будівельних матеріалів. Щоб зі свого подвір"я не бачити непривабливих кучугур, жінка вирішила посадити біля сітки троянду, що плететься.

— Біля забору в мене росте велика алича. Я у продавщиці питаю, чи буде троянда рости у тіні дерева. Вона мені клялась, що в тіні квітці навіть краще буде. От і купила два саджанці по 25 гривень кожний, — розповідає жінка. — Спочатку рослини наче прийнялись і навіть пустили нові листочки, але вже за декілька тижнів засохли. Скільки я їх не підживлювала й поливала — без толку.

Квіти охороняє наряд міліції

— Усе було б добре, якби наші люди тільки дивилися на троянди. Так ні, вони ж намагаються зривати. А виламують гілки неправильно, тому рослини пропадають. Для охорони клумби комбінат установив відеокамеру, а по ночах біля троянд чергує наряд міліції. Але все одно умудряються. Після таких "квітникарів" з пагона нічого не виростає, залишається сухий дрючок. Його доводиться вирізати, щоб не забирав соків, — нарікає Володимир Руденко.

Зараз ви читаєте новину «У спеку розарій поливають щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути