четвер, 05 липня 2007 17:43

У липні сіють редиску та редьку

60-річна Майя Вільшанська щороку в липні висіває редиску. Жінка мешкає у місті Ржищеві на Київщині. Крім редису, вирощує моркву, буряк та зелень. Свіжу городину продає на столичному Лук"янівському ринку.

— Для липневої посадки беру кілька сортів. Добре родять європейські з маленькими коренеплодами та південноазіатські з довгими та великими редисинами. Вони нормально переносять спеку, — розповідає Вільшанська.

Улітку насіння треба сіяти на однакову глибину, не більше 1,5 см. Інакше сходи будуть нерівними. Сильніші рослини забиватимуть слабші. А якщо на грядку нападуть городні блошки, вони з"їдять усі слабкі рослини.

— Спочатку роблю неглибоку канавку, заливаю її водою. Коли вода всмокчеться, роблю вузький рівчачок глибиною сантиметра півтора. Тоді висипаю насіння. Намагаюсь сипати не дуже густо, щоб потім не проривати, — продовжує Майя Вільшанська.

Після посіву вона засипає рівчачок і розрівнює землю. Грядку не поливає днів п"ять, доки не з"являться сходи. Щоправда, якщо редиска не зійде через тиждень, то врожаю взагалі не буде.

Насіння треба сіяти на однакову глибину

— Днями ото посадила редьку. Люди думають, що з нею возитися не треба, сипнув насіння й вільний. А я читала багато літератури і саджу її за правилами, — розповідає 48-річна киянка Катерина Оценко. — Вирощую редьку 15 років поспіль. Відтоді, як чоловік не міг позбутися кашлю. Вилікувала його соком редьки з медом.

Жінка має город у селі Клавдієво Бородянського району на Київщині. Для редьки землю радить перекопати й удобрити. Інакше плоди виростуть маленькі й несмачні. А грядку підживити компостом. Але не слід додавати свіжого гною — редька буде з дірочками.

— Вона терпіти не може тінь. Одного разу посіяла під деревом. Врожай зібрала ніякий, — каже висока чорноволоса городниця. — Не можна затягувати з прорідженням. Як тільки з"явились три–чотири листочки — висмикую росточки редьки, залишаючи між рослинами 10–15 сантиметрів. За тиждень-два прориваю грядку вдруге. Тоді відстань між рослинами більша.

Редька погано переживає посуху. Поливати її треба кілька разів на тиждень. Урожай буде кращим, якщо підживити грядку мінеральним добривом для коренеплодів.

— Буває, що редька йде у цвіт і восени нема чого викопувати. Значить, рано посіяли або насіння застаріло. А може, рідко поливали. Збирати врожай слід до початку заморозків, щоб плоди не стали твердими.

Зараз ви читаєте новину «У липні сіють редиску та редьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути