четвер, 12 квітня 2007 19:55

Тризуб із двометровим держаком замінює лопату, сапку й граблі

Оригінальне знаряддя для городу зробив раціоналізатор із Харкова Лев Нерівний, 65 років. Його "Кріт" замінює лопату, сапку та граблі.

Винаходом Нерівного користуються його знайомі та деякі любителі-городники. 82-річний Федір Моргун, полтавський аграрій, який відстоює ідею, що землю треба обробляти без плуга, пропонує запустити пристрій в серійне виробництво. Із цим знаряддям, каже, в українців не болітиме поперек й не буде мозолів. А врожаї виростуть рекордні.

Зігнутим тризубом із двометровим держаком можна розпушувати землю, виполоти бур"яни та вигребти сміття.

— Із "Кротом" спина ж не зігнута, як із сапачкою, а рівна. Нагрузки ні на хребет, ні на поясницю нема. Організм спокійно робить, — пояснює Моргун.

Харків"янин Лев Нерівний "Кротом" обробляє вже шість років свій майже півгектарний город. На оранці й культивації щосезону економить 500 грн. У перший же рік тризубцем вивів найдокучливіші бур"яни — осот та пирій. Урожай овочів тепер має в півтора, а то й у три рази більший.

— У перший рік ми освоїли ділянку, де було багато пирію. Посадили картоплю, — каже Нерівний. — Із кожного куща зібрали по два кілограми — 680 центнерів із гектара.

Раціоналізатор добивався, щоб його реманент оцінили вчені. А коли прочитав книгу Федора Моргуна "Поле без плуга", — заспокоївся. Зрозумів, що міркує правильно.

— Плугом ми перевертаємо й гробимо дощового черв"яка й всю біоту, — говорить Моргун. — Те ж саме ми робимо лопатою. А з "Кротом" творці ґрунту залишаються по своїх "квартирах".

Тризубом на городі Нерівний порається, як тільки зійде сніг. Потім підгортає картоплю. Майструвати залізних "Кротів" йому допомагають друзі-ковалі.

Зараз ви читаєте новину «Тризуб із двометровим держаком замінює лопату, сапку й граблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути