— Столові буряки викопують до заморозків, а моркву — після них. Не треба тягнути. Що мали, уже взяли із землі. Тим більше зараз посуха, овочі не ростуть, — розповідає Іван Похилюк, 57 років, із села Рудня-Пошта під Житомиром.
На зберігання закладає тільки пізні сорти. Добре, щоб вони росли на супіщаних або суглинкових ґрунтах. Якщо посадити буряк у кислий, може вразити парша. Від неї шкірка плодів вкриється бородавками й тріщинами.
— Столовий буряк в'яне через пізнє викопування. Стає смугастий і ликуватий, який би сорт не купили. Справа в термінах збору. Треба дочекатися, щоб температура спала до 20 градусів. Для викопування обираю сонячний сухий день. Чищу й відрізую гичку, залишивши 2–3 сантиметри. Так буряки залишаться твердими й соковитими. Переношу в погріб.
Важливо правильно підготувати приміщення. Перевірити, чи є в ньому вентиляція, щоб повітря не застоювалося.
— Погріб для буряків має бути з температурою 2 градуси тепла. Цього достатньо, щоб не підмерзали і залишалися свіжі.
Столові буряки кладе в картонні або пластикові ящики й пересипає річковим піском. Проколює в стінках розпеченим цвяхом отвори, щоб проходило повітря. Тоді ставить на стелажі. Так овочі не торкатимуться стін льоху й не утвориться конденсат. Якщо врожай на стелажі не поміщається, засипає в засік і накриває листям горобини або посипає товченою крейдою.
Коментарі