Ексклюзиви
понеділок, 23 вересня 2019 00:26

Столові буряки в'януть від пізнього викопування

— Столові буряки викопують до заморозків, а моркву — після них. Не треба тягнути. Що мали, уже взяли із землі. Тим більше зараз посуха, овочі не ростуть, — розповідає Іван Похилюк, 57 років, із села Рудня-Пошта під Житомиром.

На зберігання закладає тільки пізні сорти. Добре, щоб вони росли на супіщаних або суглинкових ґрунтах. Якщо посадити буряк у кислий, може вразити парша. Від неї шкірка плодів вкриється бородавками й тріщинами.

— Столовий буряк в'яне через пізнє викопування. Стає смугастий і ликуватий, який би сорт не купили. Справа в термінах збору. Треба дочекатися, щоб температура спала до 20 градусів. Для викопування обираю сонячний сухий день. Чищу й відрізую гичку, залишивши 2–3 сантиметри. Так буряки залишаться твердими й соковитими. Переношу в погріб.

Важливо правильно підготувати приміщення. Перевірити, чи є в ньому вентиляція, щоб повітря не застоювалося.

— Погріб для буряків має бути з температурою 2 градуси тепла. Цього достатньо, щоб не підмерзали і залишалися свіжі.

Столові буряки кладе в картонні або пластикові ящики й пересипає річковим піском. Проколює в стінках розпеченим цвяхом отвори, щоб проходило повітря. Тоді ставить на стелажі. Так овочі не торкатимуться стін льоху й не утвориться конденсат. Якщо врожай на стелажі не поміщається, засипає в засік і накриває листям горобини або посипає товченою крейдою.

Зараз ви читаєте новину «Столові буряки в'януть від пізнього викопування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути