Ексклюзиви
понеділок, 07 вересня 2020 07:31

Штамбові помідори швидше дозрівають

Автор: tomat-pomidor.com
  Сорт Антошка стійкий до низьких температур. Перший урожай дає за 95 днів після висіву насіння. З куща можна зібрати близько шести кілограмів помідорів
Сорт Антошка стійкий до низьких температур. Перший урожай дає за 95 днів після висіву насіння. З куща можна зібрати близько шести кілограмів помідорів

— Вирощую помідори, що не завдають мороки, — розповідає Ольга Ковальчук, 39 років, із селища Березнегувате Миколаївської області. — Штамбові сорти слабо гілкуються, тому ділянка не загущена. Від цього менше хворіють, бо не заводяться грибки. Завдяки нерозлогим кущам, їх зручно втулити навіть на тісний город.

Штамбові помідори ростуть не вище 70 сантиметрів. Пасинкування їм не потрібне. Рослина формує одне товсте стебло. Воно не гнеться од вітру чи плодів. Тому не треба ставити тичок. Розсада майже не хворіє, добре приживається.

— На інших городах усе чорне від фітофтори, а я такої проблеми не маю, — продовжує Ковальчук. — Уже позакривала помідорів і ще багато дозрівають на кущах.

Штамбові сорти відрізняються швидким формуванням зав'язі і прискореним дозріванням плодів. Головною перевагою є ранній урожай. Кущі рясно вкриваються плодами.

— Мій фаворит — сорт із жовтими круглими плодами Антошка і з рожевими продовгастими Забіяка. Вони не підводять, яка б не була погода. За врожайність їх називаю вдячними.

Плоди сорту Флорида петіт визрівають за 90 днів. Кущі виростають майже 40 см. На кожному одночасно достигають до 30 помідорів. Плоди круглі, червоні. Сорт Веселий гном дозріває за 100 днів. Кущі заввишки 45 см. Вміщаються по шість-вісім на "квадраті".

— Із крупних є сорт Роза вітрів. Його плоди виростають по 140 грамів. Рожеві, покриті тонкою шкіркою, що не розтріскується при дозріванні плоду. Кущ виростає майже 50 см. Сорт стійкий до похолодання, посухи та фітофторозу.

Штамбові помідори дають щедрий урожай від хлібного підживлення. Змішує по відру гною, сухарів і оберемок скошеної кропиви. Складає в бочку і заливає до країв водою. Закриває кришкою і настоює місяць. Змішує 1 л цього розчину з 10 л води. Поливає по 1 л добрива під корінь у час цвітіння і наливання плодів.

— Головне — не перестаратися, інакше рослини почнуть нарощувати зайве листя. Від цього кущі мляво цвістимуть, утворять мало зав'язі, — додає Ольга Ковальчук.

Кубічний перець удобрюють дріжджами

— Незважаючи на погоду, врожай перцю порадував. Завжди садила продовгуваті, а цього року спробувала кубічні, — розповідає Раїса Лавровська, 47 років, із селища Компаніївка Кіровоградської області. — Маю два врожаї за рік. Перший заклад сію у березні, другий — у червні.

Вирощує кубічні сорти Оранжевий дивосвіт, Геркулес, Вівальді, Каліфорнійське диво й Асті жовтий. У них плоди 350–400 г. Перці червоного сорту Марек F1 і жовтого Бачата F1 важать по 250 г. Сорт Скіф дозріває за 110 днів. Плоди круглі, вагою 150–200 г. Мають гладку шкірку та ніжну м'якоть. Такі родять від підживлення, що робить під час цвітіння й наливання плодів. Перший раз підгодовує коров'яком, другий — суперфосфатом. Його бере 2 ст. л. на відро води. Додає 1 ч. л. сульфату калію і 1 ст. л. сечовини.

— Перці краще наливаються від дріжджів. Вони захищають рослину від грибка й стимулюють ріст плодів.

Розминає руками 100 г дріжджів. Засипає пів склянки цукру й з'єднує із 3 л води. Коли перебродить — наливає по склянці під кожну рослину. Кущі підв'язує до палиць.

Зараз ви читаєте новину «Штамбові помідори швидше дозрівають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути