Ексклюзиви
вівторок, 26 серпня 2008 14:38

Соняшник пригнічує ріст картоплі

— Три роки тому на дачній ділянці між кількома рядками кукурудзи посіяла соняшник, — розповідає киянка Ірина Овдієнко, 45 років. — Саме тоді купила невеликий будинок із ділянкою городу біля Василькова. Кукурудзи посіяла небагато, десь п"ять рядків.

Позаторік на тому місці жінка посадила картоплю, а поряд помідори й перець.

Улітку, коли виполювала бур"ян, помітила декілька стебел соняшника. Вони виросли із зернят, які впали на землю під час збору врожаю. Вирішила їх не виривати.

Соняшники виросли невеликі. Насіння не мали, але картопля в кущах біля соняшників була дрібною, помідори не вродили.

— Спершу думала, що через літню спеку, — каже Овдієнко. — Того літа було до плюс 40 градусів, і дощів небагато. Овочі не встигала поливати, не кажучи про картоплю. Але сусідка по дачі підказала, що картопля не вродила ще й через ті декілька соняшників. Вони забирають поживні речовини із ґрунту і сприяють поширенню фітофторозу.

Згодом жінка прочитала, що соняшник виснажує ділянку, на якій росте. Тому й не радять вирощувати цю культуру на одному й тому ж місці декілька років поспіль. Після збору врожаю ділянку, на якій садили соняшник, потрібно удобрювати.

Крім перегною, додають азотні добрива. Інакше рослини, що ростимуть наступного року, будуть кволими й дадуть малий урожай.

Зараз ви читаєте новину «Соняшник пригнічує ріст картоплі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути