понеділок, 17 лютого 2020 00:00

Затримувачі снігу плетуть із очерету

— Не вродить, якщо в ґрунті не буде вдосталь вологи, — розповідає 58-річний Павло Ланько з райцентру Путила Чернівецької області. — Мій город — тому доказ. Потріскав, як пустеля. Бо я полінувався зробити снігозатримувачі.

На полі на зиму залишають стебла кукурудзи й лободи. Вони затримують сніг, який додає в ґрунт вологи. По краях ділянки встановлюють заслони із фанери, шиферу або старих дощок.

— Весною посію кілька рядів кукурудзи впоперек городу на відстані 10 метрів. Улітку затінить город, а взимку затримає сніг.

— Лісопосадки затримували сніг на полях, — говорить агроном 40-річний Геннадій Сухорукий із Харкова. — Але їх вирубують. Нові дерева не встигають рости, тому вітри здувають сніг.

Радить господарям плести щити-снігозатримувачі з очерету завширшки 1 м. Розставляють їх з вітряного боку в шаховому порядку.

На городі допоможуть затримати сніг залишені гілки дерев, стебла малини й соняшник. Їх прибирають навесні.

— Це корисно молодим деревам. У них нижня частина стовбура недостатньо морозостійка. Сніг нагортають на дерево, — продовжує Сухорукий. — Найкраще принести на лопаті сніг, зібраний із подвір'я.

— Сантиметр снігу підвищує температуру землі на градус, — додає. — Щоб рослини не замерзли в сильний мороз, його товщина має бути не менше 20 сантиметрів. Садові культури потребують різної товщини. Суниця добре зимує під 70-сантиметровим шаром. Малині годиться метр снігу. Кущі аґрусу й смородини можна засипати повністю.

Зараз ви читаєте новину «Затримувачі снігу плетуть із очерету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути