четвер, 17 липня 2008 15:36

Скоростиглу моркву збирають двічі на рік

Автор: фото: reuters/Jason Reed
  Американський президент Джордж Буш під час візиту на півострів Лабрадор на сході Канади купив пакунок із морквою, вирощеною місцевими фермерами
Американський президент Джордж Буш під час візиту на півострів Лабрадор на сході Канади купив пакунок із морквою, вирощеною місцевими фермерами

Цьогоріч американські вчені з Техаського університету вивели генетично модифікований сорт моркви sCAX1. Людина, яка їстиме її, засвоюватиме на 41% більше кальцію, ніж від решти сортів. Кілограм моркви містить 60 мг кальцію. Людина на добу потребує грама.

— При виведені сортів і гібридів моркви українські вчені більше уваги приділяють вмісту в коренеплодах бета-каротину, цукрину, вітаміну С, — розповідає академік Української академії аграрних наук Тамара Горова, 60 років. Вона працює в Інституті овочівництва та баштанництва. — Ці елементи необхідні людям із вадами зору, а також для збагачення крові киснем.

За вмістом бета-каротину найкращими вважають пізньостиглі сорти і гібриди: Яскрава, Чумак, Дарунок. Скоростиглі Оленка, Нанська, Шантане краще збагачують кров киснем.

Перевага скоростиглих сортів у тому, що за рік можна зібрати два врожаї коренеплодів. Якщо насіння моркви висадити у квітні, перший врожай достигне на початку липня. Наступний — восени.

— У тих сортах моркви, які вирощують у нас, також досить високий вміст кальцію, — каже Горова. — У деяких із них цей показник сягає 30 міліграм на кілограм. Інша річ, що моркву з великим вмістом кальцію на наших чорноземах вирощувати важко. Вона більше підходить для грядок, збагачених кальцієм штучно.

Зараз ви читаєте новину «Скоростиглу моркву збирають двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути