Цьогоріч американські вчені з Техаського університету вивели генетично модифікований сорт моркви sCAX1. Людина, яка їстиме її, засвоюватиме на 41% більше кальцію, ніж від решти сортів. Кілограм моркви містить 60 мг кальцію. Людина на добу потребує грама.
— При виведені сортів і гібридів моркви українські вчені більше уваги приділяють вмісту в коренеплодах бета-каротину, цукрину, вітаміну С, — розповідає академік Української академії аграрних наук Тамара Горова, 60 років. Вона працює в Інституті овочівництва та баштанництва. — Ці елементи необхідні людям із вадами зору, а також для збагачення крові киснем.
За вмістом бета-каротину найкращими вважають пізньостиглі сорти і гібриди: Яскрава, Чумак, Дарунок. Скоростиглі Оленка, Нанська, Шантане краще збагачують кров киснем.
Перевага скоростиглих сортів у тому, що за рік можна зібрати два врожаї коренеплодів. Якщо насіння моркви висадити у квітні, перший врожай достигне на початку липня. Наступний — восени.
— У тих сортах моркви, які вирощують у нас, також досить високий вміст кальцію, — каже Горова. — У деяких із них цей показник сягає 30 міліграм на кілограм. Інша річ, що моркву з великим вмістом кальцію на наших чорноземах вирощувати важко. Вона більше підходить для грядок, збагачених кальцієм штучно.
Коментарі