Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2019 06:26

Рано восени зацвітає пізньоцвіт

— У мене восени все в цвіту потопає. Це завдяки колхікуму чи пізньоцвіту осінньому, — розповідає 56-річна Галина Борисюк із Кривого Рогу.

Навесні квітка викидає гарне листя, що нагадує конвалію. Улітку це листя повністю відмирає, а восени з-під землі з'являються квіти. Вони подібні до крокусів. Бувають бузкові, малинові, білі. Цвітуть із ранньої осені до початку зими.

Є два способи вирощування кол­хікуму: з насіння чи цибулин. У першому випадку починає цвісти за п'ять-шість років після посадки, у другому — наступного року.

— Головне, щоб ґрунт був легкий і рихлий. Рослина невибаглива. Просто має бути хороша садова земля. Єдине, бажано додати в неї трохи суперфосфату. Це захистить від слимаків.

Садити пізньоцвіт найкраще в серпні. Максимум — у перші дні вересня. Ділянка потрібна сонячна. Підійде також легка півтінь. Відстань між цибулинами має бути 10–20 см. Занурювати їх треба на глибину 8–20 см, залежно від розміру.

— Працювати з колхікумом слід тільки в рукавицях: у ньому міститься речовина, що викликає опіки й може призвести до отруєння. Навіть із водою, у якій постояв букет цих квітів, треба бути обережним.

Особливого догляду рослина не потребує. Треба прополювати від бур'янів і розпушувати ґрунт. Для захисту проти слимаків можна періо­дично притрушувати землю суперфосфатом. Поливати тільки під час цвітіння.

— Колхікум легко розмножується дочірніми цибулинами. Тому раз на два-три роки його бажано розсаджувати. Робити це в середині літа. Якщо не розсадити, дрібніше цвістиме.

Зараз ви читаєте новину «Рано восени зацвітає пізньоцвіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути