вівторок, 01 квітня 2008 15:57

Посадкову картоплю треба обробити у двох розчинах

Автор: фото: reuters/Enrique Castro-Mendivi
  Фермер із перуанського селища Чинчерос вибирає картоплю 25 березня цього року. Перу вважають батьківщиною цієї рослини. Багато тамтешніх жителів вирощують картоплю, бо вона може рости на бідних ґрунтах, навіть на гірських схилах і дозріває за 50 днів
Фермер із перуанського селища Чинчерос вибирає картоплю 25 березня цього року. Перу вважають батьківщиною цієї рослини. Багато тамтешніх жителів вирощують картоплю, бо вона може рости на бідних ґрунтах, навіть на гірських схилах і дозріває за 50 днів

45-річна Влентина Красношапка із села Циблі Переяслав-Хмельницького району Київщини другий рік поспіль обробляє картоплю перед посадкою. Має добрий урожай. Хоча для цього, зізнається, треба поморочитися.

— За три-чотири тижні до посадки витягаю картоплю з льоху. Обробляю у "передпосадочному" розчині.

У 10 л води розводить 60 г суперфосфату, 40 г сечовини, 5 г мідного купоросу, 10 г борної кислоти та грам марганцовки.

— Виливаю все у двовідерну каструлю. Картоплю в сітках замочую на півгодини. Потім розкладаю на підлозі, щоб висохла. Так з усією посадковою роблю, — розповідає Валентина Красношапка.

Коли картопля просохне, кожну надрізає приблизно по 2 см так, щоб вічка були з обох боків надрізу. Розкладає на поліетиленовій плівці в теплому приміщенні. За тиждень жінка робить розчин від хвороб: на 10 л води розводить 5 г мідного купоросу, 10 г борної кислоти та 2 г марганцовки.

— Цим збризкую всю картоплю. Десь через тиждень проростуть товсті і крепкі ростки. Якщо на якійсь картоплині — тоненькі, то їх треба відкинути. Для посадки вони не годяться. Значить, виродилася ця картопля, — продовжує Валентина Миколаївна.

Перебрану картоплю вона складає в ящики. На дно насипає 2–3 см тирси. Її збризкує розчином, який готувала перший раз. Ящики заповнює доверху картоплею вперемішку зі зволоженою тирсою.

— Картопля в ящиках має проростати в холоднішій кімнаті — при температурі 6–8 градусів. Щоб не було різкого перепаду, коли висадимо її в землю. Я ставляю у веранді, а то й надворі. Треба слідкувати, щоб пагони дуже не переросли.

Перед посадкою Валентина Миколаївна перерізає картоплини навпіл по першому надрізу. Вмочує обрізаною стороною в попіл, щоб захистити рослину від вірусів. Потім висаджує в землю. Інтервал між рядками має бути 70 см. Між кущами — 25–30.

— У кожну ямку даю по літровій банці перегною, картоплину кладу надрізом угору й засипаю жменею тирси. Наверх десь 50 грамів попелу і загортаю землею. Коли картопля зійде, нагортаю на кущі землю. І так тричі. Як немає дощу, грядки треба поливати. Всю цю технологію я прочитала у журналі й зробила точно за рецептом. Спробувала на сотці землі. Такі кущі були міцні, як гай. А як стали вибирати, до того була картопля гладенька — як мило. Посадила два сорти поряд. Одну — оброблену, другу — ні. Була велика різниця, — додає Валентина Красношапка.

Зараз ви читаєте новину «Посадкову картоплю треба обробити у двох розчинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути