Ексклюзиви
понеділок, 19 листопада 2018 00:16

Помідори сіють на зиму

— Теплиця для мене дороге задоволення, тому сію насіння одразу на город. Наприклад, до кінця листопада треба встигнути з помідорами. Такий зимовий посів дає на два тижні раніший урожай навесні, — говорить 43-річна Ольга Кіндрась із селища Дворічна Харківської області.

— Сію більше насінин, щоб рядки не були рідкі. Під час морозів пропадають слабші. Проросла розсада є витриваліша перед стрибками погоди, ніж помідори, посіяні весною.

Насіння не замочує і не обробляє стимуляторами росту. Має просто лежати в землі й загартовуватися. Рівці робить 2,5–3 см завглибшки.

— Сіяти треба якнайпізніше, щоб насіння не стало проростати. Коли за погодою видно, що починаються заморозки, сію помідори.

Землю для посадки перекопує і боронує залізними граблями, щоб стала пухкою. Дно рівців присипає тонким шаром сухого піску. Щоб усі овочі встигли вкоренитися, мульчує грядки сухим листям, торфом, компостом або перегноєм на висоту 4–5 см. Зверху ділянку з помідорами вкриває соломою.

— Сорти беру наші, а не гібриди. Невідомо як поведуться при зимівлі. Запаслася з весни помідорами Водоспад і Арктика. До цього сіяла здебільшого сорт Дамські пальчики. Він невибагливий. Стебло виростає заввишки півметра, тому не потрібно підв'язувати. Дає продовгасті червоні плоди по 50–70 грамів, завдовжки 5–10 сантимет­рів. Крупноплідні не беру, бо вони делікатні й можуть підмерзнути.

Зараз ви читаєте новину «Помідори сіють на зиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути