четвер, 03 липня 2008 17:35

Помідори на шпалерах родять до середини вересня

"Торік навесні подруга Олена подарувала мені насіння помідорів "Де барао", — розповідає киянка Тетяна Вікторовська, 34 роки. — Вона знала, що люблю експериментувати з різними квітами і рослинами, тож вирішила зробити оригінальний подарунок".

Олена розповіла, що цей вид помідорів родить кілька разів. На відміну від звичних сортів, вони потребують ретельнішого догляду, але дають більше плодів. Томати схожі на декоративні. Їхні стебла виростають до 2,5–3 м. Плоди невеликі, жовті. Ними всіяне кожне гроно.

Тривалий час вважали, що помідори, які родять кілька разів, можна вирощувати лише в теплицях або парниках. Але все частіше їх саджають у відкритий ґрунт. Рослини треба вчасно підв"язувати і пасинкувати — зрізати бокові пагінці на стеблі. Вони потребують особливого температурного режиму — не нижче +15°С і не вище +27°С. Якщо температура буде занизькою, розсада перестане рости, як і за сильної спеки. Поливати потрібно приблизно раз на тиждень. Рівень вологості в приміщенні також не має бути високим.

Мати Тетяни Вікторовської ботанік, удома має багато спеціалізованої літератури. Перед тим як посіяти насіння на розсаду, переглянула, що пишуть про помідори, які родять кілька разів, у посібниках для городників.

Плоди цього сорту схожі на декоративні

У кінці травня, одразу після заморозків, жінка пересадила розсаду на дачну ділянку біля Вишгорода. Поряд висадила звичайні помідори сорту "Факел". Усі рослини обробила препаратом від фітофтори.

— Коли перенесла розсаду в ґрунт, ночі були ще холодними, — розповідає Вікторовська. — Тому перший тиждень на ніч накривала рослини саморобними стаканчиками, зробила їх зі старих пластикових пляшок зі зрізаними горловинами.

Пагінці посадила на 1,5 см у вологу землю. Кожні десять днів поливала водою з коров"яком. Якщо поливати часто, коріння рослин не заглиблюватиметься, кущі будуть слабкими. Коли помідори зацвіли, перед поливом городниця додала у воду 10 г нітроамофоски.

На початку і в кінці ряду з томатами жінка встановила шпалери — на два дерев"яні стовпчики натягла чотири ряди капронової нитки, щоб стебла вилися. Пасинкувати намагалася щотижня, щоб надлишок пагонів не заважав формуватися грону з плодами.

Коли в розсади з"явилися чотири китиці, прищепила верхівку, залишила лише два листки. Так роблять, щоб рослина не йшла у ріст, а формувала плоди.

— Прийнялися не всі кущі, — розповідає Вікторовська. — Із десятка пагінців плодоносило п"ять. Але врожай на них був рясніший, ніж у звичайних помідорів, з деяких кущів зібрала до трьох кілограмів томатів. Плодоносили вони також довше — до середини вересня, а на фітофтору хворіли менше.

Зараз ви читаєте новину «Помідори на шпалерах родять до середини вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути