Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2009 19:27

Померзлі груші складають у солому

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Наталія Русин із села Пузняківці Мукачівського району Закарпаття зриває яблука. Фрукти не померзли і добре пережили негоду
Наталія Русин із села Пузняківці Мукачівського району Закарпаття зриває яблука. Фрукти не померзли і добре пережили негоду

Через снігопад на Львівщині 63-річний Зіновій Шалай із села Гряда Жовківського району не зібрав малини. Кущі, рясно вкриті ягодами, прибив перший сніг. Зазвичай пізній сорт малини Поляна Шалаї збирають на початку листопада.

Малинник через дорогу від будинку, займає близько 0,5 га. Листя на кущах іще зелене, є багато цвіту та напівстиглих ягід. Багато червоної малини на землі.

— Ой, так шкода, малинник весь у ягодах стояв, — бідкається дружина господаря Софія, 58 років. — Туди й заходити не хочеться, серце крається. Сподіваємося, ще буде сонечко і решта ягід достигнуть.

74-річний Юрій Бавух із селища Шкло Яворівського району через негоду теж не встиг зібрати ягід. Він вирощує американський сорт Харітей. Кущі родять до перших морозів. Чоловік каже, що такого раннього снігу не пам"ятає.

— Цей рік був урожайний, із сотки по 100 кілограмів ягід збирав. Десь стільки ж пропало. З малини з-під снігу нічого не вийде. Кущі плетуться по конструкціях, а їх під час снігопаду поламало. Лежать на землі.

Юрій Бавух радіє, що не було морозу й кущі не померзли.

— Як листя опаде, десь у кінці листопада чи на початку грудня я їх скошу. Зрізаю низько-низько. На весну буде голе поле, а потім підуть молоді паростки. Уже в липні є перші ягоди.

На зиму городник радить покрити ділянку зі скошеними кущами мульчею, перепрілою соломою чи гноєм на 3–5 см.

У кагатах сирі овочі можуть гнити

— Робиться так для того, щоб на весну було добриво, а не від морозів. Холоду малина не боїться.

На Львівщині на полях залишаються ще капуста, кукурудза і буряки. Селяни їх не збирають. Чекають, аби трохи підсохла земля, бо в кагатах сирі овочі можуть гнити.

30-річна Віта Рябич із Ужгородського району поспіхом збирає груші та яблука. Під ногами й на гіллі дерев сніг. Скаржиться, що тепер плоди підгниватимуть.

— Багато хто по сусідству не встиг до Покрови врожай зібрати. Сніг притрусив стільки винограду. Груші завжди в кінці жовтня зриваємо. Це пізній сорт, лишаємо їх на дереві до перших холодів. Коли почав іти мокрий сніг, перелякалася. Та температура повітря 13 і 14 жовтня, на щастя, була плюсовою. Груші не померзли. Але все одно для них це стрес.

Аби зберегти врожай, Віта складе плоди в дерев"яний ящик, устелений соломою.

— Шар шругів, шар соломи. Плоди мають дихати, інакше згниють. Упаковую їх не надто щільно, ящики ставлю у прохолодне місце. Так вони довше збережуться, заодно й дозріють.

Світлана Заболотна, 45 років, має під Черкасами понад 2 га пайової землі. Вирощує на продаж моркву, буряки, цибулю, помідори, капусту.

— Ось тут були помідори, синенькі, — водить по городу. — Цибуля зійшла погано, то ми на її місці посіяли чорну редьку. Капусти засадили 10 соток. Садимо й обробляємо вручну. Хімікатів майже не використовуємо.

Зрізану й обчищену до чистих листків капусту Світлана складає в зелені сітки для овочів.

— Цього року купили сарай, будемо її там тримати. Планувала вчора всю зрізати, та був празник. А ввечері почули, що на Західній Україні випав сніг. Чоловік каже: "Ну все, капут нашій капусті". Вранці встаю, а на вулиці — сонечко. Поприходять діти, швиденько позрізаємо.

Зараз ви читаєте новину «Померзлі груші складають у солому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути