Ексклюзиви
понеділок, 17 липня 2017 00:55

Перуанська лілія місяць стоїть у букеті

Автор: www.vdvgazeta.ru
  Перуанська лілія — альстремерія виростає висотою від півметра до 80 сантиметрів. Цвіте два місяці, з середини червня до середини серпня. Квітки невеликі, зібрані по шість-сім штук у суцвіття. Бувають різних кольорів
Перуанська лілія — альстремерія виростає висотою від півметра до 80 сантиметрів. Цвіте два місяці, з середини червня до середини серпня. Квітки невеликі, зібрані по шість-сім штук у суцвіття. Бувають різних кольорів

— Біля метро двічі на тиждень підторговую перуанськими ліліями. У книжках називають альстремерії. Їх бачили всі. Але ніхто не знає, що це за квіти. Ними вигідно торгувати. Вирощувати просто, довго стоять у вазі. До того ж вони універсальні, бо не мають запаху, — каже 35-річна Маргарита Харчук із міста Буча Київської області. — Сиджу з сином у декреті, тому зайва копійка не завадить. Засіяла за будинком цілий квітник.

Сіє насіння наприкінці лютого в ящики. Розсипає його по землі, притискає долонею і присипає ґрунтом. Накриває склом і ставить на 1,5 місяця в місце з температурою +6°С. Потім за три-чотири дні підвищує її до +20°С. Ґрунт обприскує водою і чекає появу сходів. У травні висаджує в квітник. Копає ями на відстані 30 см і на дно кладе жменю перепрілого гною. Ставить рослину й засипає землею.

— Можна сіяти одразу в ґрунт і не морочитися з розсадою. Квітка виросте нормальною, але тоді не точно збережеться потрібний сорт. А ще краще ділити кущ.

Для цього навесні великі кореневища відрізує від материнської рослини. На кожній відділеній частині має бути брунька. Зрізи для дезінфекції присипає вугіллям. Після розмноження рослина зацвіте на другий рік.

— Поливаю раз на тиждень. Можна й рідше, якщо замульчувати бур'яном. Краще недолити води, ніж перелити. Бо є ризик загнивання коріння.

Рослина виростає від півметра до 80 см. Винятком є низькорослі сорти, що садять біля бордюрів і на балконі. Цвіте два місяці, з середини червня до середини серпня. Квітки невеликі, зібрані по шість-сім штук у суцвіття. Зрізаними можуть простояти у воді два-чотири тижні.

— Ця екзотична лілія добре росте на сонячній ділянці, де є пісок. Так коріння добре дихає.

Тричі на місяць підживлює мінеральними добривами, в яких є калій. Головне, щоб в них було мало азоту. Він перешкоджає пишному цвітінню.

— Альстремерія не боїться зими. Але якщо буде 40-градусний мороз, краще укрити коріння перегноєм або компостом. А зверху — ялиновим гіллям або тирсою. Також зрізати стебла до 5–7 сантиметрів над землею. Перші два роки я викопувала корінець рослини на зиму, як хризантеми, і клала в погріб. Температура там має бути не нижче 1 градуса тепла.

Зараз ви читаєте новину «Перуанська лілія місяць стоїть у букеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути