— Пастернак люблю дужче за селеру, бо має приємний гострувато-солодкий смак і тонкий аромат, — каже Галина Левченко, 58 років, із Чернігова. — Він теж із родини селерових. Нагадує моркву з петрушкою, кмином і фенхелем разом узяті. Надзвичайно корисний.
Пастернак висівають після добре угноєних культур — капусти, огірків, картоплі. Любить родючий ґрунт. Не треба вносити добрива перед посівом, бо коренеплід не нарощуватиме м'якоті, а галузитимуться корінці.
— Сходи з'являються швидко, за 8–12 днів. Проте росте довго. Саджу його разом із морквою. Добре відлякує морквяну муху. Як вилізуть два листочки — проріджую. Відстань між рослинами має бути 5 сантиметрів.
Від нестачі вологи пастернак тріскатиметься. Також у спеку його листки виділяють ефірні масла, що можуть спричинити сильні опіки шкіри.
— Вирощую пізні сорти Студент і Кращий за всіх. Подобається, що вони довгенькі. Якщо хочете ранніх, підійде сорт Круглий. Але він не довгий, а опецькуватий, схожий на селеру.
Пастернак викопують з липня по жовтень. Його можна залишати зимувати на грядці. Рослина холодостійка. Проростки витримують до –7°C. Коли вдарять морози, слід зрізати зелень. Корінь засипати зверху сухим торфом, тирсою чи сухою землею. Утеплити також можна снігом.
— Тільки засипати треба хоча б на 8–10 сантиметрів. Весною, як минуть морози, розгребіть. Зелень одразу піде в ріст.
Коментарі